Una setmana després dels aldarulls a la Rambla, les destrosses s’han tornat a repetir. Durant la manifestació de dissabte no hi va haver grans barricades, a diferència d’altres nits, però en canvi els atacs contra els cossos policials i les entitats bancàries van pujar d’intensitat. Mentre a peu de carrer tot eren corredisses, als balcons més d’un veí es mirava l’escena amb preocupació i indignació. Alguns dels que s’alineen amb els motius de la protesta, a favor de les “llibertats”, no en comparteixen el “modus operandi”.

Un d’aquests veïns és en Pau Bosch, membre d’Amics de la Rambla, que lamenta que enmig dels aldarulls de dissabte a la nit també es va atacar la Casa dels Paraigües, un edifici catalogat: “Ja han destrossat un edifici catalogat que feia tres anys que estava en restauració i és lamentable. També que s’hagi posat en risc greu l’edifici universitari Elisava, que ahir va estar incendiat durant molta estona. Ja en tenim prou d’això”, diu Bosch. A les dues finques que comenta es dona el cas que hi ha una oficina bancària als baixos; en el cas de l’Elisava és una sucursal de La Caixa, i a la Casa dels Paraigües, una de BBVA, totes dues objectius dels aldarulls protagonitzats per grups reduïts.

Façana de l’edifici universitari Elisava amb uns operaris netejant les pintades de dissabte a la nit durant els aldarulls.
Si comences a fer aquestes accions, la teva reivindicació queda anul·lada. ”
Eva, veïna de la Rambla

També l’Eva, que viu al bell mig de la Rambla, és crítica amb com acaben les manifestacions que van començar fa dues setmanes per l’empresonament de Pablo Hasél: “Ja no saps què reivindiquen. Veus gent que no és de la manifestació que va a fer mal. No crec que sigui la manera. Si comences a fer aquestes accions, la teva reivindicació queda anul·lada”, sentencia. Altres veïns temen l’afectació dels incendis, per si cremen vehicles estacionats o si les flames arriben als balcons. La reacció davant de tot plegat és d’indignació perquè senten que ni Mossos ni Guàrdia Urbana fan suficient per prevenir aquestes situacions: “Ens hem sentit indefensos. No hem tingut cap acte preventiu per part de la policia”, denuncia Pau Bosch. Una queixa que des d’Amics de la Rambla ja van expressar fa una setmana, quan van assegurar que els agents van trigar a actuar durant la nit d’aldarulls de dissabte.

Un altre element important per a Bosch és la retirada d’elements com les carpes o les jardineres que hi ha a la Rambla per evitar que siguin utilitzats per trencar vidres i fer mal a la policia. Mobiliari que d’altra banda és responsabilitat dels restauradors i que recorda que per normativa s’ha de guardar quan el local està tancat: “L’Ajuntament pot exigir que els establiments tancats guardin aquests elements”, assegura.

La part baixa de la façana de la Casa dels Paraigües amb unes plaques metàl·liques després de les destrosses de dissabte a la nit