El trasllat de la presó de Wad-Ras, ubicada al carrer del Doctor Trueta, a la Vila Olímpica del Poblenou, està previst per a l’any 2025. Serà durant el mandat municipal següent, però els representants veïnals ja fa un temps que reclamen que es vagi avançant en la planificació d’un futur espai per a la ciutadania i ja han fet les seves propostes. La seva principal reivindicació és que aculli un mercat que dinamitzi el teixit comercial de la zona.

Manca d’oferta de producte fresc al barri

A la Vila Olímpica hi ha diversos supermercats i botigues d’aliments però els representants veïnals adverteixen que l’oferta de producte fresc és insuficient. Per això, l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica treballa des de l’any 2004 perquè l’espai del centre penitenciari de dones aculli en un futur un mercat municipal. Assegura que la ubicació és ideal perquè és a prop d’equipaments com la biblioteca i diverses escoles i també perquè serviria per connectar millor la part alta i la part baixa del barri i crear més cohesió.

La darrera presó barcelonina de règim tancat

Els representants veïnals expliquen que la renovació del conveni de presons aquests darrers anys ha anat retardant l’operació del trasllat de Wad-Ras, l’únic centre penitenciari de règim tancat en funcionament a la ciutat. Ara proposen que s’acceleri mantenint el funcionament de la presó només amb el règim de tercer grau i destinant la resta d’espai a equipaments com el mercat però també a habitatge social i oficines de serveis.