L’inici de les obres de reforma del pont de Santander, que uneix els barris de la Verneda i la Pau i el Bon Pastor, ha estat celebrada per les entitats veïnals de la zona. Han estat anys de reivindicacions i denúncies a l’Ajuntament de Barcelona per demanar un pont més accessible i segur tant per als vianants com per als vehicles que hi transiten.

Segons explica Toni Santos, membre de la Plataforma Nord-est Sant Martí, formada per 11 associacions de veïns d’aquesta part del districte, aquest projecte “resoldrà el problema del pas de les persones per travessar les vies del tren”. També consideren que es millorarà la gestió del trànsit industrial de la zona.

“Aquí sempre hem estat molt oblidats, som el Terol de Barcelona”, afegeix Rafa Vega, president de l’Associació de Veïns de la Via Trajana. Vega destaca que calia fer una volta molt gran per evitar les escales del pont i ara “es podrà creuar tot passejant”.

17 mesos d’obres

Els treballs que s’han iniciat aquest dilluns tindran una durada de 17 mesos i es preveu que a partir del novembre comencin les afectacions viàries i per als vianants. Rafa Vega assegura que els veïns estan “disposats a fer el sacrifici” que suposaran les obres ja que “el resultat final valdrà la pena”. Pel pont de Santander circulen cada dia centenars de busos, furgonetes i camions de gran tonatge. A partir del 2024, també ho podran fer vianants i ciclistes culminant, així, una reivindicació històrica.