Diverses entitats del Poble-sec consideren que l’augment del preu dels lloguers és un dels principals problemes del barri. Afirmen que cada vegada hi ha més veïns que es veuen obligats a marxar a causa de l’encariment de preus dels habitatges. Per això, han decidit posar fil a l’agulla i organitzar el Sindicat del barri del Poble-sec, que treballarà per aturar la gentrificació que, al seu parer, amenaça la sostenibilitat de la vida veïnal.

En el projecte hi participen entitats molt diverses, des dels Castellers del Poble Sec al Laboratori Reversible o el col·lectiu Som Paral·lel. I esperen que, després de la presentació d’aquest dissabte amb l’assemblea a la plaça del Setge, continuïn creixent, tant amb la incorporació de noves entitats com de persones a títol individual.

Als organitzadors els preocupa que l’increment del preu de lloguer no s’aturi i que el “col·lapse turístic que viu el centre vagi creixent cap als barris contigus”. Els participants tenen especialment en el punt de mira la reurbanització prevista dels carrers Concòrdia, Radas i de la plaça del Setge, ja que creuen que la seva conversió en carrers de vianants podria fer créixer encara més els espais destinats al turisme i convertir-lo en un “nou carrer Blai”, on és molt difícil convivència entre els veïns de tota la vida i els turistes.

Les organitzacions participants han creat un manifest amb cinc punts bàsics que s’ha llegit i aprovat durant l’assemblea d’aquest dissabte. Reclamen la limitació dels preus de lloguer, la renovació automàtica dels contractes de lloguer, que no hi hagi més desnonaments, es redueixen els pisos turístics i que l’habitatge no és controverteix-hi en negoci. Des del sindicat del barri afirmen que les despeses en habitatge no haurien de superar mai el 30 % dels ingressos disponibles, un fet que implicaria que al Poble-sec el preu del metre quadrat mai no podria superar els 8 euros, ja que la renda mensual mitjana al barri és de 1.086 euros.

Posteriorment a l’assemblea, els veïns han fet una cercavila per entregar cartes els hotels, pisos turístics i immobiliàries del barri. A la carta se’ls explicava els cinc punts acordats durant l’assemblea. Alguns establiments els han rebut i han escoltat les seves reclamacions, mentre que d’altres no els han volgut obrir les portes. Els organitzadors han afirmat que tornaran a cadascun dels establiments perquè els propietaris els donin respostes a les seves demandes.

Finalment, els participants han gaudit d’un dinar popular per tal de poder posar en comú les diverses situacions que estan vivint i les preocupacions que tenen envers el barri.