Un grup de veïns de la Marina de Port volen que el far del Llobregat es converteixi en un centre d’interpretació de la història marinera del barri. La Farola, el nom amb què es coneix el monument, està situada dins del port de Barcelona i és impossible accedir-hi actualment sense permís. Els veïns, però, proposen crear uns itineraris segurs d’accés a l’estructura portuària que permetrien visitar el far, i que connectarien la Marina de Port, de nou, amb el mar.

Camps fèrtils i platges a tocar de l’actual polígon industrial de la Zona Franca

Aquest barri era abans una zona de la ciutat que fins a principis dels anys 70 tenia platja. Són molts els veïns que van viure aquella etapa, i recorden com l’actual port de Barcelona eren hectàrees de camps i aiguamolls a tocar de la costa i als peus de la muntanya de Montjuïc. Unes terres fèrtils on hi havia disseminades una vuitantena de masies i diversos poblats de pescadors.

L’espai va ser durant dècades el lloc on els veïns de les barriades del Polvorí, la Vinya o Can Tunis hi passaven les jornades festives i el cap de setmana. Les famílies s’acostaven a la platja a passar el dia, a prendre el sol i a banyar-se en el mar. Era el lloc preferit dels infants per jugar i alguns testimonis recorden amb nostàlgia que l’indret era el punt d’oci per excel·lència dels habitants de la Marina i de les poblacions properes del Baix Llobregat.

La Farola, l’estructura que explica la història marinera d’un barri

L’antic far del Llobregat va ser una estructura portuària amb falta de manteniment durant anys fins que el Port de Barcelona la va rehabilitar a petició del veïnat de la Marina. Ara aquests mateixos veïns voldrien que es convertís en un centre d’interpretació històrica del barri. Un museu obert a la ciutadania que servís per explicar la història i l’evolució d’aquesta zona costera de la ciutat que es va quedar sense mar.

De fet, recuperar d’alguna manera la connexió amb el mar és una vella reivindicació veïnal, ja que molts veïns consideren encara que la ciutat de Barcelona té un deute pendent amb aquest barri mariner, que va perdre la seva platja en favor dels grans bidons d’inflamables i les immenses estructures portuàries.