Representants veïnals del barri de la Clota valoren positivament la modificació del Pla General Metropolità, aprovada provisionalment per l’Ajuntament de Barcelona en els darrers dies. De fet, expliquen, incorpora algunes de les seves demandes històriques. Per exemple, la preservació de camins històrics del barri com la riera d’en Marcel·lí o el camí de Sant Cebrià. Per a ells, és el primer pas perquè el parc que s’ha de construir en aquest punt sigui com reivindiquen: conservant el màxim nombre d’elements naturals possible.

Dels camins històrics al futur Parc de la Clota

La modificació del Pla General Metropolità garanteix la preservació de camins històrics com la riera d’en Marcel·lí, un sender que unia Horta amb la Vall d’Hebron i que conté restes del passat rural de l’indret. Per als representants veïnals, aquest canvi en el planejament és un primer pas per al futur Parc de la Clota, que volen que mantingui l’essència del barri.

No volem un parc de disseny, només volem una naturalització del que tenim perquè som un barri que ens caracteritzem per un estil de vida molt rural i no volem dissenys per publicar, per ensenyar en revistes
Àngels Corselles, AV Clota

A banda de la preservació de camins històrics, la modificació del PGM preveu altres aspectes, com que l‘accés al CUAP que està previst construir al barri sigui per un carrer principal com és l’avinguda de l’Estatut de Catalunya per disminuir les molèsties que pugui ocasionar al veïnat.

També està previst reduir l’altura de l’edifici de grans dimensions que estava previst en aquest mateix punt i la reconversió dels usos no tan orientats a oficines i més a habitatge. S’havia de destinar, sobretot, a l’ús comercial i terciari, però finalment acollirà 134 habitatges més dels previstos i un 30 % serà de protecció oficial.

Tot i que es mostren favorables a les modificacions, els veïns recorden que a banda dels projectes nous el més urgent és que s’executin altres obres pendents a la part antiga del barri. Com, per exemple, les que han de servir portar serveis bàsics com l’enllumenat a tots els carrers de la Clota.