Acompanyats dels bombers, alguns veïns han entrat als pisos per agafar roba per als propers dies. Alguns ja s'han reunit amb els Serveis Socials de l'Ajuntament. I les solucions d'allotjament que els proposen no els convencen. "Le pidieron a mi hija todos los datos y le dijeron que por la edad sus padres tienen que ir a una residencia. Y mi hija dice: ¿A una residencia mis padres? Tienen la cabeza más buena que ustedes." I han optat per anar a casa la filla, que ara dorm en un matalàs a terra. A aquesta altra família els han ofert allotjament temporal en un hotel a Sarrià. "Antes yo tardaba cinco minutos en ir al colegio con mi hijo y ahora tardo una hora y media. El niño lo tengo que levantar a las seis de la mañana para que entre a las ocho y media." I a d'altres, encara no els han trobat cap lloc on dormir. "Jo vaig des d'ahir amb una petita maleta, una bossa amb coses d'higiene perquè no sé en un marge de 12 hores què serà de la meva vida." "Els veïns han acordat amb els bombers que durant els dos propers dies, aquells qui ho vulguin podran entrar als habitatges a recollir allò que necessitin. S'establiran dos torns. Un demà al matí i el segon divendres a la tarda." En la reunió d'ahir l'Ajuntament es va comprometre a facilitar als veïns un allotjament estable dins el districte. L'informe tècnic que avaluarà els danys no es coneixerà fins d'aquí a un mes. Es descarta, però, que siguin per les obres del metro, acabat l'any 2010. "Aquesta hipòtesi està descartada, tots els estudis ens diuen que no té res a veure, que en tot cas és un problema de l'edifici." L'Ajuntament apunta que les mancances de l'edifici es deuen al fet que va ser autoconstruït pels veïns a principis dels anys 50. Uns veïns que recorden que l'edifici està afectat per un pla urbanístic, que preveu que vagi a terra.

Una de les veïnes, Dolors Fandiño, ha explicat a BTV que ha comunicat als Serveis Socials que a partir d’aquest dijous no té cap lloc on dormir i, per tant, necessita una solució urgent. Segons Fandiño, li han assegurat que demà li faran una proposta però tem que no sigui estable i que hagi de canviar d’hotel “cada dos o tres dies”. Un altre veí, Marc Madrid, explica que ara dorm amb la família a un hotel de Sarrià que és molt lluny de l’escola del seu fill. “Ara he de llevar-lo a les sis del matí, quan abans el llevava a dos quarts de nou”, assegura. Vol que se’ls faciliti allotjament a un hotel del districte.

Torns per recollir els objectes personals

La tarda d’aquest dimecres els Bombers de Barcelona han acompanyat els veïns desallotjats als seus habitatges perquè poguessin endur-se objectes personals. S’han programat dos torns més, dijous i divendres d’aquesta setmana. El de dijous serà a les 10 del matí i el de divendres, a les set de la tarda.

Pendents de l’informe tècnic

L’informe tècnic que ha d’avaluar l’estat del número 91 del carrer de Santa Rosalia no estarà llest fins d’aquí a tres o quatre setmanes, segons va explicar el consitori als veïns aquest dimarts a la nit en una reunió a la seu del districte d’Horta-Guinardó. Els veïns tenen assumit que no hi podran tornar a viure ja que consideren que és massa perillós. Cal tenir en compte que l’edifici està afectat pel Pla general metropolità del Carmel d’ara fa set anys, que preveu que l’immoble ha d’anar a terra. L’Ajuntament apunta que les mancances de l’edifici es deuen al fet que va ser autoconstruït pels veïns a principis dels anys 50.