Els veïns de l’antic Institut Frenopàtic estan en peu de guerra per la tala recent de sis arbres als jardins del recinte de la Dexeus, que són de titularitat privada però d’ús públic. L’Ajuntament assegura que els arbres s’han talat amb el vistiplau de Parcs i Jardins, després que la clínica encarregués un estudi que concloïa que eren un perill per a la seguretat.

Des de la Coordinadora de Veïns de Mejía Lequerica asseguren que, abans de talar, “s’haurien pogut considerar altres opcions com ara col·locar tutors o tallar algunes branques.” explica Felisa Marco.

Parcs i Jardins avala l’actuació

Per la seva banda, l’Ajuntament defensa l’actuació, que s’ha fet amb el vistiplau dels tècnics municipals. Sara Jaurrieta, gerent del districte de les Corts, explica que la clínica va encarregar un informe després del temporal Gloria que concloïa que hi havia sis exemplars -un cedre mort i cinc pins- que eren un perill per a la seguretat.

Els arbres retirats s’han substituït

Jaurrieta assegura que l’informe va rebre l’aval de Parcs i Jardins i es va buscar el millor moment per fer la tala. La gerent explica que al lloc dels sis arbres retirats se n’han col·locat nou: quatre cedres, quatre xicrandes i una magnòlia.

L’aspecte actual dels jardins del recinte de la Dexeus

Els veïns, crítics amb la replantació

La replantació que s’ha triat, però, tampoc no convenç els veïns. Joan Hernández, de la coordinadora, assegura que “caldran molts anys per tornar a tenir uns arbres com els que s’han retirat” i, a més, critica que no s’hagin replantat “els pins per altres pins si no per arbres tropicals que no arribaran a donar mai la mateixa ombra”.

Els veïns de les Corts estan molt atents a qualsevol canvi que es produeix amb l’arbrat del districte. El gener de l’any passat, per exemple, la mobilització veïnal va aconseguir aturar la tala d’arbres al parc on la Generalitat volia construir la sortida de ventilació de la nova estació d’Ernest Lluch.