
Sota el pont de Vallcarca s’han de construir 60 pisos de protecció oficial, en dues promocions diferents. Una de les edificacions, que ja ha començat els primers treballs, s’ha d’aixecar a tocar del viaducte. Aquest fet té part del veïnat en contra, ja que consideren que taparà una obra arquitectònica que és patrimoni de la ciutat i una icona del barri.
Manuel Toribio, de l’Associació de Veïns Gràcia Nord – Vallcarca, ha portat el tema a la darrera audiència pública de Gràcia. Per Toribio no té cap mena de sentit aixecar pisos “a 17 metres del viaducte”, tenint en compte, explica, que es tracta d’una infraestructura centenària i catalogada com a bé d’interès: “Per què s’hi ha d’edificar tan a prop? Es perdrà la visibilitat del viaducte”, es lamenta.
S’hi estan construint 36 pisos de lloguer
On ja estan treballant les màquines, a l’avinguda de Vallcarca, a sota del pont, hi han d’anar 36 habitatges de lloguer. L’Institut Municipal de l’Habitatge va signar el 2023 el dret de superfície per al solar en qüestió, amb les fundacions Salas i Nou Lloc, per construir aquests pisos. També amb la cooperativa Ruderal per un altre solar del carrer de Gustavo Bécquer, a tocar de Canals i Junyer, per fer-hi un edifici de 24 habitatges cooperatius. En aquest darrer cas, s’aixecaran més allunyats del pont i les obres encara han de començar.
Els veïns es van queixar abans que comencessin les obres
Toribio, que fins fa poc era president de l’entitat veïnal, assegura que es van pronunciar en contra d’aquesta construcció des del primer moment: “Vam presentar al·legacions en conèixer el projecte, però no ens van fer cas”. Creu que és un tema “de voluntat política” i considera que encara que ja hagin començat les obres “té més sentit parar-les ara que quan ho hàgim de lamentar”, sentencia.
“Entenem que cal fer habitatge públic”, explica l’expresident de l’entitat, però insisteix que “s’hauria pogut construir en un altre lloc”. Ara, amb les obres ja en marxa, demanen que es modifiqui el projecte i que “la construcció es faci més retirada del pont, a 27 metres”. “Encara que ja estigui licitat i s’hi estigui treballant, és voluntat política”, assegura Toribio.
L’Ajuntament: “El viaducte no es toca”
Luis Crespo, conseller del districte de Gràcia, ha respost a aquesta qüestió durant l’audiència pública assegurant que “el viaducte no es toca i la qüestió patrimonial segueix intacta”. També ha defensat la construcció en qüestió, que és d’habitatge públic: “L’habitatge és una necessitat a Barcelona, estem treballant per fer-ne més i sobretot de públic”.
En aquest mandat l’Ajuntament de Barcelona també té previst tirar endavant el parc central del barri, a l’entorn de les dues noves promocions de pisos públics. I queda pendent desencallar la transformació urbanística de Vallcarca, coneguda com a rambla Verda.