Els veïns de Can Rectoret, enmig de Collserola, no donen l’abast amb els incidents causats pels porcs senglars. A la moto destrossada per aconseguir un meló que hi havia a l’interior, s’hi suma una maneta malmesa del maleter del cotxe d’un altre veí, que hi va deixar un sac de pinso de gos. Per altra banda, les queixes per destrosses als horts són constants i fa un mes un senglar va mossegar una veïna. Fins i tot, anar a tirar la brossa caminant fins al contenidor s’ha convertit en un esport de risc. Per tot això des de l’Associació de Veïns el Sanatori demanen a les diverses administracions que es posin d’acord i actuïn davant d’aquesta plaga.

Guarda un meló dins la moto i un senglar que se’l volia menjar la destrossa
L’animal no va aconseguir menjar-se la fruita que el propietari del vehicle havia deixat dins del seient perquè anava massa carregat

Un senglar mossega una veïna

Conviure amb els senglars ha passat de ser una cosa graciosa a ser-ne una d’insostenible. Paola Terracciano, veïna de Can Rectoret, dinava tranquil·lament a la terrassa de casa seva quan un senglar es va apropar a la tanca en sentir olor de menjar. L’animal tenia clar què volia, i la presència d’humans no el va intimidar en absolut. Va començar a forçar la porta: “En veure-ho, vaig agafar una mica de pa amb la intenció d’allunyar-lo de casa i portar-lo al final del carrer perquè ens deixés tranquils”, explica Terracciano, “però no havia fet ni dues passes que ja m’havia mossegat el cul”. Per sort la mossegada no va requerir assistència mèdica, com sí que va ser el cas recent d’una veïna de Vallvidrera.

Un senglar mossega una dona gran a Vallvidrera: “No torno a sortir de casa ni que em paguin”
Els veïns de Vallvidrera denuncien que els senglars són cada vegada més agressius i demanen que s’actuï per controlar-ne la població

Els veïns demanen una acció clara i conjunta de totes les administracions

Per abordar totes aquestes problemàtiques, que últimament han pujat de to, els veïns demanen que s’actuï amb contundència des de les diverses administracions implicades. “No sé si ha de ser esterilitzant, no sé si s’han de fer més batudes o alguna altra actuació però han de posar fi a aquesta superpoblació de senglars. Els veïns estem farts d’aquesta situació“, lamenta Jesús Escardó de l’Associació de Veïns el Sanatori.

Un senglar es menja la brossa que ha tret del contenidor al barri de Can Rectoret

Una plaga molt difícil de controlar

La població de senglars s’ha incrementat exponencialment en els últims 15 anys per la manca de depredadors, els creuaments amb porcs de granja i porcs vietnamites, que n’ha augmentat la capacitat de reproducció, i per la gran disponibilitat de menjar que tenen. Els experts avisen de la dificultat d’aturar la plaga de senglars encara que es practiqui la caça i se’ls esterilitzi. “Les esterilitzacions són un tema que s’està investigant però el que hem de tenir molt clar és que per implementar-lo necessitem una voluntat política gran en el sentit que també necessitem recursos econòmics elevats“, explica Jaume Badia, biòleg expert en fauna salvatge de la Universitat de Barcelona.