La nova zona d’esbarjo per a gossos de Ciutat Vella, ubicada al Parc de la Barceloneta, és l’únic espai d’aquestes característiques que hi ha al barri i per això té molts usuaris. Precisament un grup de veïns de la Barceloneta han decidit encarregar-se del manteniment de l’espai perquè asseguren que no està en condicions per garantir la salut dels animals. Aquests veïns han comprat eines i cada dia festiu, normalment els diumenges, dediquen un temps a fer algunes de les tasques necessàries en aquests espais com ara moure la sorra, buidar les escombraries o tapar els forats que fan els gossos per evitar accidents.

Brigada de neteja ciutadana

Carmen Piera és vicepresidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta a més d’usuària de la zona. Explica que, “com que vam veure que hi havia tants problemes per netejar aquesta zona, vam decidir entre tots comprar eines, com ara pales, escombres, rastells i així poder endreçar l’espai”.

Normes de manteniment

Aquestes àrees, segons fonts municipals, són responsabilitat de Parcs i Jardins. El protocol estableix que la neteja ha de ser diària i la desinfecció, setmanal. En determinats casos, com el de la Barceloneta, diuen, la neteja es reforça amb més personal.

Però usuaris, com Iván Campanales, van decidir sumar-se a la brigada de neteja perquè asseguren que el mal estat de l’espai ha afectat els animals. “Al meu gos li va sortir un bonyet al peu i em van dir que això era normal, de la sorra”, afirma Campanales.

Campanya de sensibilització d’usuaris

Els membres d’aquesta brigada de neteja, a més de fer tasques de manteniment de l’àrea de gossos, han engegat una campanya de sensibilització adreçada als altres usuaris de l’espai. Creuen que si entre tots vetllen perquè l’espai estigui en condicions, tots hi sortiran beneficiats.