“Nosaltres calculem que, com a molt, hi haurien d’anar 8.000 persones cada dia, és a dir, uns 2,9 milions per any“, ha especificat Itxaso durant l’entrevista. “Tot el que sigui sobrepassar aquest límit és fer créixer els problemes de convivència”, ha afegit, alhora que ha lamentat que, en lloc de reduir el nombre de visitants, “de 2014 a 2015 han pujat un 14 % fins a arribar als 3,7 milions i el 2016 encara no ho sabem, però ens podríem acostar als quatre milions”. Pel portaveu de l’AV Sagrada Família “caldria posar un límit” i ha posat com a exemple l’Alhambra de Granada, on cada dia es posen a la venda per internet un nombre d’entrades “i, quan s’acaben, has de mirar de comprar-ne per a un altre dia”.

En aquest sentit, Joan Itxaso ha assegurat que “el temple està sent molt hàbil” a l’hora d’evitar pronunciar-se sobre les declaracions del govern municipal respecte al pla d’ordenació dels voltants de la basílica. Segons el portaveu veïnal, “ara no els interessa parlar d’això, s’estan aprofitant de totes les millores que s’estan fent per portar més turistes, per això he dit que són uns irresponsables“. Respecte al Pla General Metropolità (PGM) de 1976, que preveu l’enderrocament dels edificis del carrer de Mallorca entre Marina i Sardenya, Itxaso ha assegurat que “l’afectació total arribaria a les 3.000 persones” i que “això fa que els habitants actuals tinguin una mena d’espasa de Dàmocles al damunt, amb molts problemes per llogar el pis o per vendre’l”.

El representant de l’AV Sagrada Família ha explicat que “amb el govern anterior es va acordar que, com a molt, s’afectarien uns 150 habitatges” i que “també proposàvem que les reubicacions es fessin al mateix indret”, ja que, segons Itxaso, “hi ha diferents indrets on es podria construir, com per exemple allà on ara hi ha la botiga del Barça o a les botigues de luxe que hi ha als extrems dels carrers de la Marina i Sardenya”. En aquest punt, el líder veïnal s’ha preguntat “si es fa tot això, que nosaltres creiem que no s’hauria de fer res, qui ho paga?”. I ell mateix s’ha donat la resposta: “Nosaltres diem que ho ha de pagar el temple.” Tot i així, Itxaso ha revelat que les negociacions amb el govern Trias no van arribar enlloc perquè “el temple no en volia saber res, mai no han comparegut a les reunions”.

La “mona de Pasqua” de Mòdol, una “boutade”

Durant l’entrevista, Joan Itxaso també s’ha referit a les declaracions de Daniel Mòdol sobre la Sagrada Família. El portaveu d’Urbanisme, Sostenibilitat i Medi Ambient de l’AV Sagrada Família les ha qualificat de “boutade” i d'”opinió particular”. Itxaso, a més, ha afirmat que la manera de plantejar el problema per part del regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni “no és l’adequada”.