La bastida que ha de permetre la instal·lació de la bombolla de contenció dins la qual treballaran els operaris ja està pràcticament muntada. Segons el consistori, la previsió és començar el desmuntatge de la coberta de fibrociment ―amb amiant― a finals d’aquest mes de febrer.

Es començarà a retirar les teules de l’ala del mercat que dona a la travessera de Gràcia. Posteriorment, se seguirà pel carrer de Puigmartí i, finalment, s’abordarà la gran nau central. Es preveu haver desmuntat tota la teulada el mes de maig.

Mercat de l'Abaceria

Davant aquest inici imminent del desmuntatge de la coberta, la Plataforma d’Afectats de l’Abaceria assegura que està “expectant” de com anirà. Un dels seus membres, Jeroni Llorca, ha explicat a betevé que el procediment que se seguirà és “nou a Barcelona”. Tot i que esperen que es garanteixi la salut dels veïns en “tenen dubtes”. I és així, afegeix, “per tots els problemes tècnics i de replantejament del projecte” que hi ha hagut des que es va anunciar que s’enderrocaria el mercat per reformar-lo.

Bombolles de contenció

El mètode per retirar l’amiant amb seguretat es va modificar quan es va detectar que sota les teules de fibrociment hi ha una sotacoberta que també és d’aquest material cancerigen. Les peces d’aquesta sotacoberta estan clavades i, per tant, per retirar-les s’hauran de trencar i s’alliberaran fibres d’amiant.

Per protegir els veïns i evitar que aquestes fibres acabin a l’ambient es va decidir optar per la instal·lació de bombolles de contenció. Són espais estancs que, mitjançant uns depressors que funcionen les 24 hores, mantenen una pressió de l’aire inferior a l’exterior. Això fa que les partícules quedin a dins, fins i tot si hi hagués algun forat a la bombolla. Els operaris treballaran al seu interior.

Els depressors, a més, xuclen aquestes partícules que queden atrapades en uns filtres. Les bombolles s’aniran desmuntant i instal·lant de nou per treballar a les diverses parts de la coberta. Serà un procediment que s’allargarà durant quatre mesos aproximadament.