El pla comunitari de la Salut ha impulsat el servei Veïnes per veïnes, una iniciativa d’acompanyament a dones que han patit violència masclista. L’objectiu és que no se sentin soles i s’empoderin. Ara, aquest programa es vol estendre a altres barris del districte de Gràcia i ampliar l’atenció també a dones en situacions de precarietat.

Gèner-ant al barri

Fa dos anys que des de Salutem – Accions comunitàries, entitat que ha estat enguany Medalla d’Honor de la ciutat, es va fer una diagnosi de les necessitats, mancances i oportunitats de la situació de les dones al barri de la Salut. D’aquesta posada en comú va néixer Gèner-ant al barri, una idea que engloba Veïnes per Veïnes, el Punt d’Informació Lila i Retrats de Dones del Barri.

El Punt d’Informació Lila mòbil de la Salut és un taulell que recull recursos i serveis per a les dones. Ara, està ubicat al Mercat de Lesseps, un dels punts claus en què s’ubica, també ho fa a altres espais del barri per on passen dones com el CAP Larrad, la Biblioteca Jaume Fuster, el Casal Cardener i l’Escola Turó del Cargol.

El servei Veïnes per veïnes

Un dels programes dels quals informa el Punt Lila és Veïnes per veïnes, una iniciativa per acompanyar les dones que han patit violència masclista. La Rosalia Conesa, voluntària de Veïnes per veïnes, explica que “les dones que ens arriben representa que ja han passat els processos durs de maltractaments, de judicis. Les acompanyem al metge, al psicòleg, tenen por d’anar soles, realment queden amb una situació feble i es tracta d’empoderar-les. No som acompanyaments “in eternum”, sinó que la idea és que aquestes dones puguin tornar a ser lliures elles soles.

Volen estendre i ampliar el servei

La Rosalia és una de la quinzena de voluntàries que participen en el projecte, per fer-ho han fet formacions per poder fer de suport de les dones que deriven Serveis Socials, el CAP o el PIAD. Després de valorar que Veïnes per veïnes està funcionant volen estendre el servei a altres barris. De fet, el barri del Coll ja està treballant per incorporar-se al programa que ja funciona a la Salut. També, volen ampliar el servei i arribar a més dones. “No només a dones amb maltractaments, sinó dones amb situacions precàries que necessiten altres tipus d’acompanyaments. Eixamplaríem Veïnes per veïnes a nivell geogràfic, però també a nivell de tipus d’acompanyament”, comenta la Rosalia Conesa.

Visibilitzar les dones del barri

Des de Gèner-ant al barri també han volgut treballar en una altra línia. Donar reconeixement i visibilització a les dones del barri, per això han creat “Retrats de dones del barri”. De moment, són fotografies i entrevistes a la revista del barri que descobreixen els rostres femenins de les veïnes i que esperen transformar en una exposició.