Un de cada quatre positius de covid-19 ja són de la variant britànica. A poc a poc, aquesta variant, més contagiosa, va guanyant terreny a casa nostra. Tot i això, Salut reconeix que no està tenint l’impacte que esperaven. Ho ha dit el director de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, i ho ha comparat amb l’impacte més elevat que ha tingut en les corbes de contagi d’altres països de l’entorn.

Segons Mendioroz, la variant britànica és la responsable d’alguns dels brots que s’han produït darrerament. Tot i això, recorda que sovint els contagis també estan molt vinculats a situacions de vulnerabilitat de la població quan, per exemple, no es poden fer els aïllaments dels positius.

Salut va pronosticar que a mitjans de març la variant britànica serà la majoritària a Catalunya. De fet, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, va pronosticar a finals de gener que creixeria exponencialment “en qüestió de setmanes o dies”. El primer cas de contagi de la variant britànica es va confirmar a principis d’any.

Les restriccions han frenat la variant britànica

La investigadora de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert ha explicat en una entrevista a betevé que les restriccions han contribuït a frenar l’expansió de la variant britànica del coronavirus. “Si les mesures que prenem són molt serioses també aconsegueixen bloquejar [el coronavirus], potser si haguéssim flexibilitzat molt més, s’hauria vist aquest augment”, ha dit Vergara-Alert.

Sobre les vacunes a les persones que han passat la covid-19, reconeix que ja comencen a fer-se estudis per valorar si en aquests casos n’hi ha prou amb una sola dosi perquè passant la malaltia el cos ja genera anticossos. Apunta que, de moment, cal ser cauts i parar atenció a totes les publicacions al respecte. “Hi ha poques dosis, estem en una situació crítica i per això s’està valorant però s’ha d’anar amb compte i veure tots els estudis que estan sortint ara“, apunta la investigadora.

Comença la vacunació a domicili dels més grans de 80 anys

Salut també ha avançat que és “esperable” que aquesta setmana comenci la vacunació de les persones de més de 80 anys, especialment dels grans discapacitats que viuen als domicilis. Aquests dies els equips d’atenció primària estan treballant amb el cens d’aquest col·lectiu (31.500 persones amb gran dependència) i en com se’ls administraran les vacunes, que seran de Pfizer i, per tant, complexes de transportar. La vacunació d’aquest col·lectiu es farà tant als domicilis com als centres d’atenció primària i als centres de dia, en funció de cada situació.

El 39 % dels treballadors essencials han rebut la primera dosi

En paral·lel a la vacunació dels majors de 80 anys, també continua l’administració de les primeres dosis dels col·lectius essencials, que ja va començar la setmana passada, amb la vacuna d’AstraZeneca. De moment, un 39 % d’aquests col·lectius essencials ja han rebut la primera dosi. Són el 39 % del personal de les farmàcies, el 34 % dels mossos d’esquadra i el 74 % dels professionals de les institucions penitenciàries. A banda d’aquests col·lectius, s’hi aniran afegint progressivament més professions.