Endometriosi

(ACN) El Grup de Recerca Biomèdica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el servei de Ginecologia de l’hospital han desenvolupat un lot per diagnosticar el càncer d’endometri d’una manera mínimament invasiva. Es tracta d’una eina que analitza biomarcadors proteics del fluid uterí amb una precisió superior al 90 %. També permetrà predir el tipus de càncer d’endometri que té la pacient.

WomEC és un sistema de diagnòstic molecular que simplifica el procés, accelera el resultat i redueix el cost. El lot permet detectar el càncer d’endometri en la primera consulta i, d’aquesta manera, augmenta la capacitat d’anticipació i es podria reduir la mortalitat de la malaltia. “Aquest projecte no només impacta en la salut de les dones amb càncer, que és molt important, sinó en la salut de les dones en general: hi ha moltes que tindran càncer, però reduiràs aquest procés i l’ansietat que comporta”, afirma Eva Colás, investigadora principal del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia.

Objectiu: comercialitzar-lo el 2023

El projecte ha estat guardonat en diferents concursos d’innovació, seleccionat pel programa Caixa Impulse, i un dels guanyadors del programa Wild Card 2020 del consorci europeu EiT Health. Aquest darrer li ha atorgat 1,5 milions d’euros de finançament i d’aquí ha nascut l’empresa derivada MiMARK, amb la idea que el lot arribi al mercat el 2023. La intenció és que es pugui utilitzar a l’atenció primària.

El càncer d’endometri és el quart tipus de càncer més freqüent en la dona i el sisè en mortalitat en països desenvolupats. Amb un diagnòstic precoç i adequat, la supervivència pot arribar al 95 %. El cap de servei de Ginecologia de Vall Hebron, el doctor Antonio Gil, ha explicat que se’l coneix com “el càncer del 80 %” perquè el 80 % dels casos es donen després de la menopausa, el 80 % es diagnostiquen en una fase inicial de la malaltia, i la supervivència és superior al 80 %.

Actualment, el diagnòstic es fa mitjançant una biòpsia endometrial en la majoria dels casos. Tot i això, en una de cada cinc pacients és necessària una prova més invasiva que s’ha de fer a l’hospital: la histeroscòpia. Aquesta prova s’associa en molts casos a dolor, estrès, tests preoperatoris, anestèsia i possibles complicacions.