Escolta aquesta notícia

(Redacció / ACN) La Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat Infantil de l’Hospital Vall d’Hebron ha atès 200 pacients, amb sis noves visites a la setmana, en el primer any de funcionament. Des d’aquesta àrea alerten que es diagnostiquen cada cop infants més petits amb un major grau d’obesitat, que ja s’ha convertit en la tercera malaltia infantil més habitual, darrera de l’asma i el TDAH.

Els infants vulnerables, més obesos

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2023, el 13 % dels infants de sis a 12 anys tenen obesitat. El percentatge augmenta fins al 34 % si s’hi afegeix el sobrepès, i en els dos casos hi ha una bretxa entre famílies amb més o menys recursos. El percentatge d’obesitat entre els nens i les nenes de grups socials menys afavorits dobla els que pertanyen a la classe social més afavorida (17 % i 8 %, respectivament).

Sobre el terreny, aquesta diferència es fa ben evident. Segons dades facilitades per l’hospital, a Nou Barris, l’obesitat infantil frega el 30 %, mentre que a Sarrià – Sant Gervasi afecta el 3 % dels infants. Pel que fa a l’excés de pes (sobrepès i obesitat), afecta el 40 % dels infants de famílies amb pocs recursos i el 28 % dels del grup més afavorit. També hi ha diferències entre nens i nenes: el 16,5 % dels nens tenen obesitat, pel 8 % de les nenes.

Per Diego Yeste, consultor del Servei d’Endocrinologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la situació és preocupant i alerta que molts d’aquests infants arrossegaran l’obesitat fins a la vida adulta, un fet que pot comportar-los altres afectacions i una potencial disminució de l’esperança de vida.

Aquesta unitat treballa amb un equip multidisciplinari, format per endocrinòlegs, pediatres, psicòlegs, nutricionistes i fisioterapeutes, i busca un acostament nou de l’obesitat, que inclou intervencions amb pacients i les famílies per abordar la salut mental i incorporar hàbits saludables.

Més obesitat des de la pandèmia

A aquesta consulta de Vall d’Hebron hi arriben els casos més greus derivats de l’atenció primària o altres serveis de l’hospital. L’objectiu de la unitat és reduir la prevalença de l’obesitat entre els infants, que ha crescut un 8 % en 20 anys, molt especialment amb la pandèmia de la covid-19.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a