Els amarradors del port de Barcelona han començat aquest dijous 72 hores de vaga com a protesta per l’acomiadament de tres treballadors de l’empresa Mooring & Port Services, SL. Diuen que els han fet fora perquè es van negar a avituallar els vaixells i a transportar substàncies químiques, una feina que diuen no els pertoca fer segons el seu conveni i que, a més, és perillosa. En la carta de comiat, l’empresa assegura que els amarradors havien estat contractats per realitzar, entre d’altres, aquestes tasques.

Segons els treballadors, els fets es remunten entre el desembre del 2017 i gener del 2018. L’empresa els va encarregar una feina d’avituallament a bucs amb els quals no acostumen a treballar. Diuen que van carregar palets amb menjar i també van haver de manipular productes químics i tòxics. Cristian Pérez, un dels acomiadats, ha assegurat a betevé que no tenen cap formació per transportar aquests tipus de mercaderies i que el conveni no recull que hagin de fer aquesta feina. A més, afirma que en cas d’accident, la mútua laboral no els cobriria perquè són treballs que no els pertoquen. Per aquest motiu, Pérez i els altres empleats van decidir negar-se a desenvolupar aquesta tasca.

productes químics al port de Barcelona. conflicte amarradors

Els treballadors acomiadats són afiliats de la CNT

Pels afectats, pertànyer al sindicat de la CNT els ha perjudicat. “Ens van acomiadar l’1 de febrer perquè havíem desobeït un comandament superior i això ho han fet altres treballadors que no estan afiliats i no els ha passat res”, ha denunciat Pérez.

La sanció que els ha interposat l’empresa és una falta molt greu i per això els han acomiadat. Mooring els ha ofert la readmissió a l’empresa amb diferents condicions com estar d’acord que les feines per les quals es van negar formen part de les seves tasques habituals, estar d’acord amb els dos mesos suspesos de sou i feina, i no recórrer contra la sanció davant de la justícia. Per la seva banda, els treballadors es neguen a firmar el pacte perquè el troben “abusiu”. A més, diuen que perjudica la resta de treballadors perquè tothom estaria obligat a desenvolupar feines que no els pertoquen i renunciarien així al dret de defensa.

betevé s’ha posat en contacte amb la companyia, però ha declinat fer declaracions sobre el conflicte.