Aquest dilluns la flota pesquera de Barcelona no ha sortit al mar. Els pescadors de Barcelona s’han adherit a la convocatòria de vaga estatal per a aquest dilluns i dimarts en contra de la proposta de la Comissió Europea de limitar la pesca d’arrossegament. La intenció és reduir en un 80 % els dies de pesca de la flota d’arrossegament del Mediterrani, cosa que significa passar de la mitjana actual de 130 dies a l’any a només 28 o 30 dies.
Pels pescadors, la proposta, que es debat aquest dilluns i dimarts a Brussel·les, és un “despropòsit” i un “disbarat” i posa en risc la supervivència del sector. “No podem treballar només entre 20 i 28 dies a l’any”, es lamenta el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad.
Concentració de protesta al Moll de Pescadors
Amb motiu de la vaga, un centenar de pescadors i veïns s’han concentrat a les 12.45 h a la torre del Rellotge del Moll de Pescadors per protestar amb xiulets. També han rebut el suport de representants municipals com ara el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, o el president del Grup Municipal del PP, Daniel Sirera.
A banda, un miler de pescadors s’han desplaçat aquest dilluns fins a Madrid per intentar aconseguir un compromís de la Secretaria General de Pesca per assegurar la continuïtat del sector. El Govern espanyol juntament amb França i Itàlia van demanar la setmana passada una moratòria de les mesures de gestió pesquera al Mediterrani per al 2025.
Pel que fa a la Generalitat, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Òscar Ordeig, rebutja la proposta de la UE que qualifica “inassumible” i “sense sentit”. Segons les dades del govern, a Catalunya hi ha 200 embarcacions d’arrossegament, que aporten el 40 % del peix que es comercialitza a les llotges i el 60 % del volum econòmic.
Una estocada de mort pel sector
Les restriccions afecten de ple la feina dels prop de 300 pescadors que feinegen a la Barceloneta. Consideren que la limitació suposarà una estocada de mort pel sector. Josep Garcia és armador i assegura que “és com un malson. Portem un grapat d’anys prenent moltes mesures per impactar el menys possible al mar i mirar que tot sigui sostenible”. L’armadora d’El Nus Cristina Caparrós considera que els llocs de treball es perden, i que, a més, “es desfà tota la xarxa que es crea en un sector primari com és el de la pesca”.