La regidora de Feminismes i LGTBI del govern municipal, Laura Pérez, ha destacat que és el primer any que la jornada reivindicativa del 8 de març agafa aquesta força, i enguany s’hi suma l’Ajuntament. Ha lamentat que l’estat de benestar sigui un estat fallit per les dones, especialment per a les pensionistes, on la bretxa del que perceben respecte els homes és del 35 %.

Des de Ciutadans, Marilén Barceló, ha posat sobre la taula les desigualtats que viuen les dones, però creu que la manera de solucionar-les és continuar treballant des de les institucions i no fent una vaga. “No cal comprar aquest pack anticapitalista o antisistema per lluitar per la igualtat”, ha dit Barceló. Un posicionament que ha xocat amb el de la regidora de la CUP, Maria Rovira, que ha denunciat que “no té sentit visibilitzar les desigualtats sense atacar el sistema econòmic que genera tot això”. Rovira ha assegurat que el capitalisme no seria viable sense relegar les cures a l’àmbit privat perquè siguin assumides per les dones sense remuneració o en precarietat.

Debat ràdio feminista regidores

D’altra banda, la representant del PDeCAT, Francina Vila, ha posat en dubte que hagi de ser l’estat el qui assumeixi les cures. Assegura que no és viable i defensa que sigui cada dona qui lliurement decideixi com es vol organitzar. “És molt bonic dir que has de poder escollir, però quantes dones ho poden fer si has de tenir cura de gent gran i has de deixar feina?”, li ha resposta socialista Carmen Andrés, que ha apostat per aconseguir l’autonomia en forma permisos per tenir cura dels fills i de les persones dependents.

El PP també ha rebutjat la vaga convocada, tot i admetre les dificultats de les dones. La popular Àngels Esteller, ha valorat però el recorregut fet, i ha assegurat que no hi ha discriminació pel fet de ser dona, sinó per la formació que tenen i els tipus de feina a les que tenen accés. Sobre aquest assumpte, la republicana Montserrat Benedí ha recordat que de les universitats surten més dones que homes, i que en canvi, són els homes qui majoritàriament ocupen els llocs de responsabilitat. Benedí ha retret a la popular que asseguri que “tot no és tan negre” i li ha retret les paraules del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va demanar no posar-se en en el problema de la bretxa salarial entre dones i homes.

La convocatòria de la vaga feminista està prevista per al 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Una protesta inèdita i que té el suport de desenes d’entitats i que està en marxa a 150 països del món. L’objectiu és paralitzar totes les feines que desenvolupen les dones, fins i tot les que es fan a les llars o espais privats. Els sindicats majoritaris s’hi han sumat amb aturades parcials de dues hores que han convocat amb el lema “Feines i salaris dignes. Sense ells no som ciutadanes”, per denunciar la bretxa salarial. La CGT ha fet una crida a la vaga durant tot el dia. La vaga és també de consum i estudiantil.