CONSUELO ESPEJO, presidenta del comitè d'empresa "Los salarios, no llegamos a los mil euros, hay una desigualdad salarial y la empresa hasta la fecha no se ha querido sentar a negociar absolutamente nada. Hemos presentado en la mesa algunas propuestas para que se nos mejoren las condiciones laborales y económicas del personal, propuestas que han sido rechazadas por la dirección de la empresa a pesar de los altos beneficios que tiene la empresa. Si la empresa no toma ninguna medida, la responsabilidad también es del Ayuntamiento de Barcelona. Por ello nosotros pedimos al Ayuntamiento de Barcelona que haga todos los esfuerzos posibles para que se municipalice el servicio y que estas empresas que se enriquecen a costa de esclavizar al personal, ese dinero que se llevan ellos, quede más repartido en más servicios a los usuarios y usuarias y en salarios para el personal." FRANCISCO BEDMAR, director de recursos humans "Los trabajadores y trabajadoras quieren una mejora en sus condiciones y la empresa les ha manifestado tener la firme voluntad de sentarse a negociar a partir de las póximas semanas, estudiar todas sus propuestas y llegar a los acuerdos para mejorar, porqué la empresa tiene la firme voluntad de mejorar esas condiciones." LAIA ORTIZ tinenta d'alcalde de Drets Socials "En el nou contracte que encara no està en aplicació, que comença l'1 de gener, el que es van posar és totes les condicions que es podia fins al límit del que pot posar un Ajuntament. Sí que hem pogut posar la ràtio que hi ha de professionals, el nivell de professionalització, el com s'han d'ampliar els equips, el tema de les igualtats de gènere... És a dir, que tot allò que es podia, hi era. El que no vam voler jugar i que va ser el que ens vam trobar va ser que en el contracte anterior hi havia un marge de benefici de més d'un 12 % que anava directament a les butxaques dels accionistes. I creiem que no és aquí on han d'anar els recursos públics."

Una cinquantena de treballadors del servei municipal de teleassitència s’han manifestat contra les condicions laborals. Han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes per demanar que l’empresa que els gestiona, UTE Tunstall-Televida, negociï un nou conveni.

Segons el comitè d’empresa, els sous no arriben als mil euros tot i que, diuen, l’empresa té beneficis. Durant la protesta, que s’ha fet de les 9 a les 11  h, han mantingut els serveis mínims i asseguren que han donat prioritat a les emergències i més tard reprendran les trucades de seguiment pendents.

Els treballadors asseguren que continuaran fent vaga si l’empresa no negocia amb ells i millora les condicions laborals. De moment, mantenen la vaga convocada divendres, 16 de desembre, de 15 h a 17 h i la vaga prevista per dilluns, 19 de desembre, de 9 h a 11 h. A més, amenacen de fer vaga indefinida a partir del mes de gener si l’empresa no seu a la taula negociadora.

Per la seva banda, l’empresa diu que té voluntat de negociar i millorar les condicions dels treballadors. Segons el director de Recursos Humans, Francisco Bedmar, “durant les properes setmanes” estudiaran les propostes per arribar a acords amb els empleats.

La protesta arriba a dins l’Ajuntament

Les reivindicacions dels professionals de teleassistència també s’han tractat aquest dimarts dins la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament. Una proposició de la CUP, que demana una declaració de suport de l’Ajuntament cap als treballadors, arribarà al plenari gràcies al suport de la CUP i d’ERC i l’abstenció de la resta de grups menys el PP, que hi ha votat en contra. Durant el debat previ, la regidora de la CUP Capgirem Maria Rovira ha acusat el govern d'”estar generant precarietat per als treballadors” i ha lamentat que no es plantegés la municipalització del servei abans del darrer concurs.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, li ha respost que “l’Ajuntament va arribar fins al límit que va poder” a l’hora de determinar el plec de condicions del concurs i ha demanat als partits que formen govern a la Generalitat que “el que cal és anar cap a un conveni català, i no posar un pedaç en un sector laboral que està en precari tant a Barcelona com a la resta del país”.