Un 1,5 % dels infants de Barcelona, al voltant de 3.000, no estan vacunats, segons es desprèn de la darrera enquesta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que, per primera vegada, inclou aquest indicador. En aquest cas no es tracta de raons mèdiques sinó de motius religiosos o perquè la família no està convençuda de la seguretat de la vacuna.

Aquesta decisió, però, no posa en risc els infants no vacunats perquè el fet que hi hagi el 96,5 % de la població vacunada garanteix la immunitat de tot el grup (un percentatge que es fixa entre el 85-80 % i que en altres països europeus és més baix). Segons Tarafa, disposar d’aquesta dada permet entendre millor aquest col·lectiu, fer pedagogia i vetllar perquè aquestes xifres es mantinguin.

Pugen l’obesitat i el risc de mala salut mental

Globalment, la majoria dels indicadors es mantenen estables i, de fet, la percepció sobre la salut dels ciutadans és bona tot i que s’ha detectat un augment de l’obesitat i de problemes de salut mental, que són més alts entre les persones aturades. Precisament, les dades alerten que el 20 % de les dones i el 16,5 % dels homes majors de 15 anys tenen risc de mala salut mental.

A més de les vacunes, l’enquesta de l’ASPB, que s’ha fet a 4.000 persones, també ha inclòs cinc indicadors més per disposar de coneixement sobre pobresa energètica, pobresa material, inseguretat alimentària, cures i VIH. Les conclusions revelen que, en situació de pobresa, la percepció de la salut empitjora, un sensació que també tenen les persones que cuiden algú a casa, la majoria dones.

Les visites als especialistes, un privilegi de classe

L’enquesta també posa el focus a la doble cobertura sanitària, pública i privada, que té un 35 % de la població. Aquest col·lectiu fa més ús dels metges especialistes, dentistes o optometristes, fet que té “una clara vinculació amb la classe social”.

Aquesta és la setena edició de l’enquesta -la darrera es va fer el 2011- i que té per objectiu analitzar quatre grans àmbits (salut de la població, hàbits, ús dels serveis sanitaris i determinants socials de la salut) per tal de traçar polítiques públiques.