Una vacuna catalana per a la tuberculosi, ideada per l’investigador de l’Hospital de Can Ruti Pere-Joan Cardona i fabricada per la farmacèutica Archivel Farma, podria servir també per protegir contra la covid-19. Tan és així que ha rebut l’aprovació per iniciar el primer assaig clínic internacional d’una vacuna feta a l’estat espanyol. Es farà a l’Argentina, durant nou mesos, i es provarà en personal mèdic.

Es tracta d’una vacuna per la tuberculosi que no s’havia comercialitzat però ja estava desenvolupada. Amb l’assaig clínic, que durarà uns nou mesos, es vol provar si també té capacitat per activar el sistema immunològic i protegir les persones contra la covid-19. A diferència d’altres vacunes, com la d’Oxford, aquesta no busca crear anticossos específics contra el coronavirus, sinó ajudar el nostre cos a evitar la inflamació que produeix casos severs de la malaltia.

D’aquí a un any els responsables de la vacuna esperen tenir resultats concloents de l’efectivitat. Passat aquest temps, caldran més assajos amb molta més gent però ja es podrà fer servir, si així es considera, en persones de risc que han de tractar amb malalts de coronavirus.

Altres vacunes arribaran abans

Els estudis per trobar una vacuna contra la covid-19 avancen en diversos països arreu del món. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la vacuna d’Oxford i AstraZeneca podria estar disponible a finals d’any o a principis del 2021. Fins ara, a l’estat espanyol ha autoritzat un assaig clínic, el de l’empresa farmacèutica Janssen, propietat de Johnson & Johnson.

Busquen voluntaris per a un altre assaig

Per la seva banda, la Fundació Lluita contra la Sida també ha impulsat un altre assaig clínic, en aquest cas per saber si el plasma de pacients ja curats de la covid-19 pot ajudar els malalts amb símptomes lleus o moderats. Tal com ha avançat RAC1, els investigadors busquen voluntaris que tinguin símptomes lleus de coronavirus i també persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar sang i plasma.

Es tracta d’un estudi liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet per avaluar “si el tractament amb plasma convalescent pot funcionar com a tractament precoç de la covid-19 lleu i moderada“. Els investigadors analitzaran si es pot frenar progressió de la malaltia i disminuir-ne la severitat i durada dels símptomes.

A través de Twitter, la Fundació ha fet una crida a persones de més de 50 anys amb símptomes lleus des de fa menys de cinc dies i una PCR positiva des de fa menys de tres dies. Segons RAC1, a més, també es busquen persones que hagin superat el coronavirus fa menys de tres mesos i que vulguin donar sang i plasma.