El fred pot complicar encara més el col·lapse que hi ha gairebé tots els hospitals de la ciutat, amb els serveis d’urgències al límit. Per això, la majoria de centres han pres mesures. L’Hospital Clínic ha habilitat 24 llits extres a l’edifici de la Maternitat, i l’Hospital del Mar i el de Bellvitge han reprogramat operacions no urgents per alliberar llits i poder ingressar pacients amb complicacions per grip. CCOO veu les mesures “insuficients” i creu que “arriben tard”.

L’onada de fred i la forta epidèmia de grip de les últimes setmanes han fet que els centres hospitalaris de Barcelona reforcessin els serveis d’urgències. És el cas, per exemple, de l’Hospital Clínic, que ha habilitat 24 llits extres per atendre els pacients en una sala de l’edifici de la Maternitat. Els llits permetran descongestionar les urgències del Clínic i també de l’Hospital Vall d’Hebron. CCOO veu aquesta mesura, però, “insuficient” i creu que “arriba tard”. Sergi Hurtado, secretari general de CCOO del Clínic, assegura que la sala se saturarà al llarg de les pròximes setmanes.

Els hospitals del Mar i Bellvitge també han buscat solucions al pic d’atenció de malalts. Han reprogramat les operacions no urgents per alliberar llits i poder ingressar pacients amb complicacions de grip. En concret, a l’Hospital de Bellvitge han obert, des del 12 de gener, un nou espai d’observació d’urgències amb 12 llits i vuit més d’hospitalització. El centre ha registrat una alta afluència amb pics de 389 i 360 visites diàries, quan la mitjana del 2016 ha estat de 294.

Javier Jacob, cap de guàrdia d’Urgències de Bellvitge, explica que es tracta de mesures que s’activen cada any però que en aquest cas “s’ha hagut de fer abans”. I, de fet, el Departament de Salut afirma que en aquests moments els hospitals tenen oberts el màxim de llits planificats en el Pla d’hivern.