Els Jardins de les Hortes de Sant Bertran es remodelaran per complet a partir de la tardor. Estan situats en un extrem del Poble-sec, a la part sud del barri a tocar del port. Es tracta d’un espai on feia molts anys que no s’hi intervenia i l’objectiu és actualitzar-lo per tal de fomentar-ne l’ús i reduir la sensació de deixadesa i d’inseguretat que té el veïnat. Ara mateix l’espai està dividit en dues parts i el projecte de reurbanització preveu unificar les dues àrees en un gran espai verd.

Uns jardins obsolets i infrautilitzats

Els jardins de les Hortes de Sant Bertran estan situats entre el passeig de Montjuïc i el carrer de Vilà i Vilà i fan frontera amb el passeig de Josep Carner. L’espai està actualment dividit en dos pel carrer de la Carrera. A la part nord dels jardins hi ha una zona de jocs infantils i una font amb uns quants bancs. Però la major part de l’espai està ocupada per parterres amb plantes arbustives i arbres. La part sud té funció de pipicà, de manera exclusiva. Els jardins són un dels principals espais verds del Poble-sec però molts veïns ara mateix no l’utilitzen perquè han quedat obsolets i perquè tenen la percepció que es tracta d’un entorn poc segur, poc confortable i sovint brut.

La idea principal de la reforma és revertir aquesta sensació i fomentar l’ús de l’espai entre el veïnat. Per fer-ho, el districte de Sants-Montjuïc ha ideat un projecte de reurbanització que millorarà i ampliarà els espais de trobada. S’hi faran àrees noves de joc, s’ampliaran els espais verds i es dotarà l’espai de més zones amb ombra.

“Necessitem que l’espai s’utilitzi, el facin seu, que els veïns el gaudeixin i que s’ompli de vida”, explica el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra. La intervenció està inclosa en el Pla de barris del Poble-sec i té un cost estimat de dos milions d’euros.

El pipicà es traslladarà al mirador del Poble-sec

El projecte de reurbanització unificarà les dues parts dels jardins en una mateixa gran àrea verda. Per poder-se fer, però, caldrà traslladar l’actual pipicà a una altra zona del barri. El lloc escollit ha estat el mirador del Poble-sec situat al passeig de Montjuïc, a uns 200 metres de la ubicació actual. La idea és habilitar una zona per a gossos més gran i més ben equipada que l’actual.

Tot i això alguns dels usuaris de l’actual pipicà creuen que no fa falta invertir diners en una instal·lació nova ja que n’hi hauria prou amb una renovació i millora del manteniment de la instal·lació actual: “Per què no el remodelen? No faria falta més, però el problema és que ho tenen deixat”, ha explicat a betevé un usuari habitual de l’actual pipicà.

La intervenció que es farà al mirador del Poble-sec servirà també per actualitzar l’espai. L’Ajuntament té pensat habilitar-hi zones esportives com taules de ping-pong i consolidar i millorar el verd d’aquest entorn. Les obres per executar aquestes transformacions començaran a la tardor del 2022.