Escolta aquesta notícia

El govern de Jaume Collboni vol acabar el mandat amb la transformació urbanística de Vallcarca encaminada. Per això, ha iniciat l’expedient d’expropiació dels habitatges que s’hauran d’enderrocar per fer possible el projecte de la rambla verda i la construcció d‘un nou dipòsit pluvial. Es tracta de quatre finques amb façana a l’avinguda de Vallcarca i el carrer de Bolívar, on hi viuen una quinzena d’unitats familiars. L’expropiació tindrà un cost de 7,6 milions d’euros. Aquesta operació permetrà a l’Ajuntament completar l’adquisició de tota l’illa, delimitada també pels carrers de Ballester i d’Agramunt.

La rambla verda és només una de les peces que formaran part d’aquesta transformació al barri: també s’hi farà un dipòsit pluvial, habitatge i la primera fase del Parc Central de Vallcarca. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat que des del govern municipal “entomem el repte amb responsabilitat, però també amb l’ambició de resoldre un deute històric amb Vallcarca. Acumulem dues dècades d’inacció a Vallcarca”.

Segons la tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, en aquest mandat s’expropiaran i enderrocaran els edificis i, durant el proper, començaran les obres. D’aquesta manera, explica “es traurà Vallcarca d’una situació de provisionalitat en la qual es troba des de fa molt de temps”, i es començarà a fer possible la rambla verda “aturada des de fa més de 15 anys”.

Una rambla de 2.800 m2

Ara el consistori obrirà un procés per dissenyar el projecte de la nova zona verda, que tindrà 2.800 m2. La idea, segons ha explicat aquest dijous l’arquitecta en cap Maria Buhigas és que sigui una prolongació de la plaça Lesseps, —entre l’avinguda de Vallcarca i el carrer de Bolívar— amb més verd i ombra per al barri. Es tracta d’un tram que “té un cert pendent”, segons Buhigas i la idea és que en els trams amb desnivells s’hi col·loquin jocs infantils i espais d’estada.

Reallotjament dels afectats

Als veïns afectats per les expropiacions se’ls indemnitzarà o se’ls donarà la possibilitat de ser reallotjats al barri. Ho podran fer en els pisos públics que es construiran en aquest àmbit, un total de 522 habitatges —dels quals un 40 % seran de protecció oficial. Concretament, podran anar a viure a l’edifici que ja està fet a l’avinguda de Vallcarca 103-105 i en un altre del número 93. Segons ha explicat Bonet, en les pròximes setmanes aquí també hi aniran a viure famílies d’un edifici situat en un solar municipal al carrer de la Mare de Déu del Coll, també afectat pel projecte.

Un dipòsit pluvial soterrat

Just a sota dels edificis que s’expropiaran s’hi farà un dipòsit pluvial, el dissetè que tindrà la ciutat. “una infraestructura imprescindible per evitar les inundacions”, segons la primera tinenta. Estarà situat en l’espai delimitat per l’avinguda de Vallcarca i els carrers de Ballester, Bolívar i Agramunt. Tindrà una llargada de 150 metres, 20 d’ample i 15 d’altura i capacitat per recollir fins a 27.000 m3 d’aigua. Segons ha explicat la Bonet, l’objectiu és tenir llest el projecte a final del mandat, per poder començar la licitació de les obres durant el següent.

Primera fase del Parc Central de Vallcarca

El que també començarà a prendre forma serà el nou Parc Central de Vallcarca, “un pulmó verd” per al barri. Aquest estiu ja començaran les obres per fer noves pistes de bàsquet de carrer —amb un pressupost de dos milions d’euros— i es preveu que acabin a principis del 2026.

Paral·lelament, segons Bonet, s’està treballant en la redacció del projecte executiu, que ha de permetre continuar les obres a tot l’espai.

Comparteix a: