El nou tram del rec Comtal ha sortit a la llum fa poc més d’una setmana i els arqueòlegs hi estan treballant per documentar-lo. Quan finalitzin les tasques, tot fa preveure que les restes seran retirades per poder continuar amb les obres del tramvia. Són una trentena de metres, entre els carrers de Los Castillejos i Padilla. Segons els experts, el tram correspon a les modificacions que es van fer a principis del segle XX i que permeten veure el gir des de la Diagonal cap a la Monumental i el centre de la ciutat. Ja se sabia que aquest tram existia però el que encara no se sap exactament és quines parts es conserven.

Un tram molt ben conservat

L’estat de conservació d’aquest tram és força bo i es distingeix clarament l’obra de rajola de terra natural del canal per on passava l’aigua i el mur de pedra procedent de Montjuïc que l’envoltava. Això és perquè com que ha estat coberta no s’ha deteriorat.

En aquest tram s’aprecien els materials emprats en la construcció del rec

També s’hi pot apreciar l’amplada total, que tenia 4,20 metres a l’interior i 5,40 a l’exterior. Segons els experts, aquest tram passava una mica més avall i a principis del segle XX se’n va modificar el recorregut per poder urbanitzar l’illa de cases que queda al costat mar de la Diagonal en aquest punt.

No són les primeres restes del rec Comtal que es troben

Al maig passat, amb les obres del tramvia a la Diagonal, ja es va trobar una arqueta d’aquesta infraestructura al costat muntanya de la Diagonal amb Los Castillejos, que va sorprendre veïns i experts.

Restes del rec Comtal queden al descobert a les obres del tramvia a la Diagonal
La troballa ha estat una sorpresa per als experts, ja que es troba en una zona de l’Eixample molt urbanitzada anteriorment

Aquest tram en seria la continuació i, de fet, s’aprecia el gir que fa per continuar cap als carrers de la Diputació i després Marina.

En aquest punt es pot veure l’amplada del rec, de 4, 20 metres, entre els dos murs de pedra

Anteriorment també s’havien trobat trams del rec a l’avinguda Meridiana, entre el carrer Trinxant i el de la Nació, i en altres trams, i a Nou Barris, on el tram és descobert i encara hi transcorre aigua. A l’avinguda Meridiana es va cobrir el rec Comtal i es va retirar la séquia del segle XIX.

El rec Comtal començava a Montcada i Reixac. Antigament, el seu recorregut seguia fins a l’Estació de França actual, però el curs d’aigua es va desviar. A l’inici, aquesta important infrastructura de la ciutat era de caràcter reial. Abastia 13 molins als afores de Barcelona i servia per regar els horts, amb un recorregut total de gairebé 12 quilòmetres.

Alguns veïns recorden que s’hi havien banyat de nens

Quan es va començar a urbanitzar l’Eixample es van cobrir alguns trams del rec i també se’n van fer algunes desviacions, explica Gisela Boronat, de l’Arxiu Històric del Fort Pienc, que assegura que alguns veïns s’hi havien banyat a l’altura de la plaça de les Glòries en els anys 40 i 50. Així ho afirma també la Concepción Barceló Pérez, que assegura que el seu marit, que ara tindria 104 anys, de nen s’havia banyat en un rierol que passava per aquí.

El meu marit, que ara tindria 104 anys, de nen s’havia banyat en un rierol que passava per aquí”
Concepción Barceló Pérez, veïna