Explicar hores i hores de recerca en només quatre minuts i davant d’un públic no especialitzat. Aquest és el repte que han assumit la setantena d’estudiants de doctorat que han participat en la competició Rin4′. La primera fase classificatòria va tenir lloc la setmana passada, entre el 2 i el 7 de juny, i aquest dilluns es decidiran els guanyadors d’entre els nou finalistes. S’atorgaran quatre premis, de 900, 600, 300 i 200 euros.

Més enllà del valor acadèmic de la tesi, el jurat valora les habilitats comunicatives dels concursants. La directora de l’escola de doctorat de la UPF, Núria Sebastián, considera “imprescindible que els futurs investigadors incorporin en la formació el contacte amb el públic”. Tot i que els alumnes poden acompanyar l’exposició d’elements audiovisuals, Sebastián recorda que “l’exercici de la paraula és fonamental”.

La limitació del temps és la principal dificultat que han trobat els doctorands a l’hora de preparar-se per al Rin4′. Cyntia Beatriz Manzano, una de les finalistes, explica que també ha hagut d’adaptar el llenguatge i abstenir-se dels tecnicismes. Afegeix que “la comunicació és una de les qualitats que han de tenir els investigadors”.