Els fets s’han produït a dos quarts de nou del vespre, quan un grup d’entre 35 i 40 interns, la majoria algerians, han intentat fugir per una porta de seguretat de la cuina. L’han intentat forçar per escapar-se del centre, però finalment han desistit quan han intervingut agents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIT) de la Policia Nacional. Segons fonts policials, hi ha hagut alguns desperfectes però no s’ha arribat a l’enfrontament directe entre interns i agents.

Una estona més tard, però, una setantena de reclusos s’han reunit al pati del centre i s’han negat a tornar a entrar. Segons fonts policials, la direcció del centre ha estat negociant amb ells i els ha pogut enviar finalment a les cambres sense que ningú no oferís resistència, i després que hagin entregat a les autoritats trossos de vidre trencats i restes de la porta que han malmès en el transcurs del motí. La plataforma Tanquem els CIE, però, ha explicat que té constància que una quarantena d’interns s’han tancat a la biblioteca del centre.

Passada la mitjanit, una vintena de persones s’han concentrat a l’entrada del centre per mostrar el seu suport als interns. Els manifestants han picat en senyals de trànsit i tanques, i han llançat coets perquè ho sentissin des de l’interior del centre. En alguns moments s’ha pogut sentir la resposta d’alguns dels interns, que també han fet soroll des de l’interior.

Més tard, un grup dels concentrats ha arrencat una reixa de protecció de la porta d’accés al CIE i s’han desplegats agents antiavalots de la Policia Nacional. Un furgó dels Mossos d’Esquadra, a més, s’ha interposat entre la porta i els manifestants. Membres de la plataforma Tanquem els CIE també s’han personat a la zona, i han intentat sense èxit entrar a dins el centre per comprovar quina era la situació.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha denunciat els fets a través de Twitter on remarca que és el “tercer incident consecutiu” i assegura que la “única solució és tancar-lo”. En aquest sentit, Asens explica que l’Ajuntament continuarà “explorant totes les vies per aconseguir-ho”. De fet, el consistori va anunciar el passat 24 d’octubre que properament emetrà una ordre de precintament, ja que el centre no disposa de llicència d’activitat des que va obrir l’any 2005 i no compleix algunes mesures de seguretat.

L’incident d’aquest dilluns es produeix gairebé 10 dies després que una seixantena d’interns, també algerians, es van declarar en vaga de fam per reclamar la llibertat. Al cap de 24 hores, però, tots els interns van abandonar la vaga, coincidint que aquella mateixa tarda el CIE va deportar set interns, tres dels quals havien participat a la vaga de fam.