L'objectiu inicial era el de netejar la plaça per motius de salubritat. Pels volts de les set del matí, equips de neteja municipals, acompanyats per desenes d'efectius dels Mossos i la Guàrdia Urbana, han començat a desmantellar el campament que els "indignats" havien instal·lat al centre de la plaça. Els mateixos afectats s'ho han mirat amb cara d'estupefacció. "No ens deixen agafar els llibres. Ho tiraran tot". Els equips de neteja s'han endut objectes que demà podrien ser utilitzats en cas de disturbis després de la final de la Champions, com ara cadires, taules, fogons i altres estris. "No ens deixen a entrar a recollir els ordinadors ni els objectes de valor. Diuen que ho guarden amb camions però hem vist com ho tiraven i ho estaven destrossant. Aquí hi ha coses de diners i ens ho estan robant tot". Els agents, però, han precintat els aparells informàtics i els han retirat a banda. (RESPIRA SEUEN) Mentrestant, els "indignats" que eren al centre de la plaça s'han assegut a terra i s'han negat a abandonar l'espai. Els concentrats han estat encerclats per un cordó policial i han començat els crits de protesta. "Mossos d'Esquadra, torturadors!". "¡El pueblo, unido, jamás será vencido!". L'efecte crida ha provocat l'arribada de simpatitzants de l'acampada que s'han anat concentrant a les diverses entrades de la plaça. L'acumulació de gent ha dificultat la sortida dels camions de neteja. A alguns vehicles els han punxat les rodes. La tensió ha pujat per moments i els Mossos han començat a carregar. Els Mossos d'esquadra s'han repartit per tots els flancs de la plaça, l'objectiu era impedir que els centenars de persones que han anat arribant per donar suport als acampats hi poguessin accedir... i aquí han començat els moments de tensió. A la ronda de Sant Pere quan els joves han optat per asseure's a terra i esperar, els mossos han rebut l'odre d'avançar i desallotjar els accessos a la plaça perquè impedien la sortida dels camions de neteja. Aquí hi ha hagut les primeres corredisses, pluja de cops de porra...., empentes... i els trets amb pilotes de goma. Les càrregues policials han fet com a mínim una setentena de ferits, entre ells un mosso, la majoria per contusions lleus, però també hi ha hagut alguns cops al cap. Mentre, la indiganció anava pujant de to... i els joves s'esforçaven per evitar més enfrontaments amb la policia. La situació era igual de tensa en altres punts de la plaça, però aquest grup de joves, que han optat per mantenir-se asseguts en tot moment, han aconseguit evitar d'aquesta manera noves càrregues policials.

La versió policial: actuació preventiva i de neteja

Des de les 7 h del matí, uns 300 agents han arribat a la plaça de Catalunya per registrar els acampats, unes 150 persones. Els Mossos han demanat que es retirin els objectes contundents o perillosos, com fogonets, neveres, bombones de butà, que puguin provocar incidents en cas d’una possible celebració del Barça dissabte a la nit. En tot moment, els agents han assegurat que no es tractava d’un desallotjament i que un cop finalitzés la neteja de la plaça, els “indignats” hi podrien tornar.

La versió dels acampats: desallotjament encobert

Des de primera hora, les persones concentrades han titllat l’actuació de desallotjament encobert i han demanat que els ciutadans vagin a la plaça de Catalunya per donar suport a l’#acampadaBCN. La crida ha arribat i cap a les 10 h ja s’hi havien congregat prop d’un miler de persones. La Comissió d’advocats de la plaça de Catalunya ha denunciat que els agents policials no anaven identificats de manera adequada.

Corredisses, pilotes de goma i cops de porra

A partir de les 10 h, els Mossos d’Esquadra han actuat amb una càrrega policial contra els concentrats a la ronda de la Universitat per tal que els vehicles de neteja poguessin sortir de la plaça de Catalunya. Els agents han disparat pilotes de goma i han actuat amb contundència i cops de porra per dispersar els concentrats. S’han produït corredisses i 87 persones han estat ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), 10 dels quals han estat traslladats a l’hospital. Dos dels atesos eren mossos.

A primera hora del matí, el Departament de Comunicació dels Mossos ha informat que els agents vetllaran per mantenir l’ordre públic, preveure aldarulls i evitar agressions contra els Mossos d’Esquadra i les Brigades de neteja. També han advertit que en cas de resistència pacífica, com una asseguda o plantada no violenta, la policia catalana no pot actuar amb violència davant dels acampats.

A les 13 h, els Mossos retiren el dispositiu policial

L’operatiu policial ha finalitzat cap a la una del migdia, tot i que la tensió s’ha mantingut als carrers contigus a la plaça de Catalunya. Algunes persones han llançat objectes contra els agents de policia, els quals han respost amb trets a l’aire per dispersar els concentrats.

Els membres de l’#acampadabcn han tornat a accedir a la plaça i han decidit mantenir-hi la protesta, com a mínim, fins passat el cap de setmana.