És la primera vegada que una universitat espanyola apareix entre les 200 millors en aquest rànquing, que s’elabora des de 2003. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es troba entre les posicions 200 i 300, la Pompeu Fabra entre les 300 i 400 i la Politècnica de Catalunya (UPC) entre les 400 i 500 millors universitats del món. La Universitat de Barcelona ja havia estat escollida la millor universitat de l’estat, aquest juliol, a través del rànquing del Center for World University Rankings (CWUR).

Per fer el Rànquing de Xangai hi ha hagut un total de 1.200 universitats indexades, de les quals se’n publiquen les 500 millors. A partir d’aquí, es dóna un valor de 100 punts a la universitat que té millors alumnes, millors professors i que tenen més referències en publicacions internacionals. Les puntuacions a la resta d’universitats es fa a través d’un percentatge.

En aquesta edició, Harvard, Standford i el Massachussets Institute of Technology (MIT), s’han endut el podi de les millors universitats del món.