Asmara i Guntur, dos exemplars de dragons de Komodo s’han aparellat durant tot un matí i la còpula continuarà fins que els dos animals decideixin separar-se. Al cap de més o menys un més, si s’ha produït la fecundació, la femella pondrà un nombre variable d’ous que seran incubats artificialment per augmentar les possibilitats que acabin naixement nous dragons de Komodo.

Un mes per preparar l’aparellament

Els cuidadors del Zoo de Barcelona han preparat meticulosamenent aquesta trobada, ja qua no és habitual que els dragons de Komodo arribin a reproduir-se en captivitat. De fet a Europa només s’ha aconseguit a cinc zoològics, entre dels quals, a Reptilandia, a l’illa de Gran Canària d’on procedeixen els dos mascles del Zoo de Barcelona.

Per preparar l’aparellament, doncs,  el primer que ha calgut fer és escollir parella. L’única femella de dragons de Komodo que hi al Zoo ha hagut d’escollir entre dos mascles, l’Omback i el Guntur. Finalment els cuidadors van detectar que era amb Guntur amb qui tenia més afinitat, i ell va ser el mascle escollit.

 

Primer intent d’aparellament frustrat

Va ser a principis de març quan es va intentar el primer aparellament, que va acabar en fracàs. Després d’un primer contacte, Asmara, la femella, va fugir i es va amagar en un cau que ella mateixa havia construït uns dies abans. Els cuidadors van entendre que encara no estava preparada, que encara no estava plenament en zel.

Reproducció en captivitat

Feia dies que hi havia contacte visual entre els dos animals, però encara no físic. Es temia que hi pogués haver una reacció de violència entre ells, cosa que és habitual en les còpules entre dragons de Komodo. Finalment, però, al segon intent, han arribat a aparellar-se. De moment, han copulat durant un matí, però seguiran fins que els dos animals no decideixen separar-se. El públic que s’ha congregat davant el terrari han pogut observar la còpula durant ben bé dues hores.