Luis Martínez

és un físic de la UPC que, fa un mes, va pensar que feia falta un lloc al Facebook on els barcelonins poguessin denunciar fàcilment allò que es troben pels carrers de la ciutat i no els agrada. Diu que les clàssiques cartes al director dels diaris han d’adaptar-se als nous temps per poder ser instantànies, interactives i multimèdia. Per això va crear la pàgina Denuncia Barcelona, deixant clar des del principi que l’objectiu és ajudar a millorar la ciutat, les formes d’usar-la i de viure-hi. A hores d’ara la pàgina té més de 400 seguidors i en Luis fa una crida per trobar 10 voluntaris, un per districte, que l’ajudin a mantenir-la i estendre’n l’ús per tots els barris de Barcelona. La tasca d’administrador de la web comporta esborrar-ne els missatges insultants o propagandístics, que durant les poques setmanes que Denuncia Barcelona porta en actiu ja n’han arribat.

Desperfectes al carrer i actituds incíviques

La majoria de les crítiques ciutadanes que arriben a Denuncia Barcelona són respectuoses i volen denunciar problemes concrets perquè es resolguin. És el cas dels panots trencats o desapareguts a les voreres del passeig de Gràcia, on la setmana passada s’hi van entrebancar almenys dues persones. La pàgina convida a sortir al carrer càmera en mà per documentar qualsevol d’aquests problemes, però també a deixar-hi la teva opinió sobre qualsevol aspecte millorable de l’espai públic. Hi ha crítiques per l’incivisme d’alguns ciclistes, pels xiclets que la gent llença a la vorera, pel disseny de les noves parades de la Rambla i per l’afany dels agents de la Guàrdia Urbana a posar multes de trànsit.

Però per reforçar l’afany constructiu de les crítiques, Denuncia Barcelona va incorporar ahir mateix el lema “denuncio/aplaudeixo”. En Luis vol fomentar la participació de tothom convidant els seguidors de la pàgina a expressar-hi també tot allò que troben que es fa bé a Barcelona. El primer aplaudiment, del mateix creador de Denuncia Barcelona, és per al “pas triomfal” de la tuneladora Barcino pel costat de la Sagrada Família sense que el monument s’hagi vist afectat.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.