Semàfors sense llum en punts clau de la ciutat com aquest. I comerços a les fosques. Fins a 44.000 abonats de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i l'Eixample s'han quedat sense electricitat. És el cas d'aquesta llibreria del Poble-sec. MARTÍN NAVARRO Llibreria Pinvi Ni lotto, ni màquina de cobrar, ni la nevera.... Els restaurants calculen que durant el matí han perdut entre 300 i 500 de facturació. Ara també hi hauran d'afegir el menjar que s'hagi fet malbé durant les cinc hores que s'han quedat sense llum. ABDULÁ ESSAUI Y el género está perdiendo género en el congelador. Tengo marisco, tengo de todo. No he podido hacer bocadillo ni café ni nada. ELISABETH RODRÍGUEZ, Restaurant Paradas La poca gente que ha venido se ha sentado fuera. Unos te quedan medio crudos, vas con linterna, como no ves... JUSTA BAETA, Cal Pinxo: Las paellas..... L'avaria ha començat quan la companyia Endesa estava fent manteniment a la subestació elèctrica de l'avinguda del Paral·lel. RAMON SOLER, cap de Guàrdia de Bombers de Barcelona "S'ha produït un cortocircuit i ens han demanat ajuda per fer la ventilació perquè hi havia quantitat de fum." També s'ha hagut d'activar un pla d'emergència durant dues hores. JOAN PUIGDOLLERS, regidor "Davant de l'afectació de 44.000 abonats el Pla Municipal preveu la declaració de la situació d'alerta." Tot i que Endesa ha notificat la incidència poc després de les 12 del migdia, molts afectats asseguren que l'avaria ha començat molt abans. XAVIER PUJOL 12.58 M'he hagut d'afaitar sense llum, lo qual es un desastre i ja està. Progressivament els usuaris afectats han anat recuperant la llum als tres districtes on ha arribat la incidència. No ha estat fins a un quart de cinc de la tarda quan tots els abonats han recuperat el subministrament. ¤W7 88 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l Imatge: S.GUTIÉRREZ / C.ROCQUIGNY / S.FORCADA / G.MARTÍNEZ Ara els comerços més damnificats esperen que la companyia els compensi pels danys causats.

La incidència s’ha produït a les 12.21 h d’aquest divendres quan s’ha desconnectat el transformador de la subestació elèctrica de Mata, que dóna subministrament a tres districtes: part de l’Esquerra de l’Eixample, de Ciutat Vella i de Sants-Montjuïc. L’apagada ha causat problemes als semàfors, com els de la via Laietana.

Una hora després de registrar-se l’avaria, els bombers han rebut un avís per presència de fum a la subestació. A les 13.24 h, l’Ajuntament i Protecció Civil han activat el Pla especific d’emergència per manca de subministrament en fase d’alerta però una hora més tard s’ha donat per acabat.

El subministrament s’ha restablert totalment cap a les 16.13 h, unes quatre hores després de l’apagada. Fecsa Endesa ha informat que de moment es desconeixen les causes de l’avaria, i ha descartat que tingui res a veure amb les obres del col·lector d’aigües residuals que s’està construint a prop.