Aquesta és la fotografia que mostra l'alzina que va inspirar el poeta Jacint Verdaguer. L'arbre va morir poc després que li dediqués una prosa poètica en la qual expressava que l'arbre tindria dificultats per adaptar-se a una Barcelona de principis de segle on el ciment anava soterrant la terra. NARCÍS GAROLERA, catedràtic de la UPF i expert en l'obra de Verdaguer "El problema que causa al poeta la ciutat, Maragall també ho tindrà, en cert sentit són antimoderns, com ho era Baudelaire." L'Institut Municipal del Paisatge Urbà s'ha fet càrrec de recordar que el carrer del luxe per excel·lència de la ciutat fa anys era un camp ple d'arbres. Al peu de l'alzina centenària que va reemplaçar-ne l'original, s'ha reproduït un fragment del poema de Verdaguer en el qual demana a l'exemplar si podrà posar-se en filera com els plataners. GERARD ALDANUY, regidor de l'Eixample "Nosaltres com a districte pensem que és molt important en aquest districte precisament posar en valor tots aquells elements que reforcen la nostra història." Una actuació que ha implicat, entre altres coses, pintar les rajoles, de manera que faci sol o no, l'alzina sempre faci ombra a la vorera del passeig de Gràcia.

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà ha volgut posar en valor a través de la prosa del poeta que fa uns anys el passeig més emblemàtic de la ciutat era un camp. S’ha creat l’ombra de l’alzina amb rajoles més fosques per fer-la visible i també hi apareix un fragment del poema que mossèn Jacint Verdaguer va dedicar a una alzina que a principis de segle es trobava al mateix lloc. El text diu “Almogàver indòmit, ja sabràs posar-te en filera amb aqueixa tropa de plàtanos, novella, polida, endiumenjada i fatxandera?”.

La intervenció de millora paisatgística ha tingut un cost aproximat de 60.000 euros provinents de fons privats generats per la publicitat exterior autoritzada a la ciutat.