Rap cruixent amb bunyols de carbassa o carxofes confitades amb cloïsses. Són dos plats dels menús que proposen el gremi de majoristes del peix i el de fruites i hortalisses de Mercabarna per encarar els àpats d'aquest Nadal amb optimisme. Els plats, senzills de cuinar, inclouen peix, marisc i hortalisses, i el preu es mou entre els 13 i 15 euros per persona. BRAULI MUÑOZ, cuiner de l'Escola d'Hoteleria i Turisme CETT "Hem utilitzat productes com la carbassa, el plàtan, la taronja, i de peix, musclos i cloïsses, que ens ajudaran a crear la serotonina per dies de festa." El sector de ls fruites i les hortalisses no preveu augmentar el percentatge de vendes durant les festes. Això sí, una cosa tenen clara. CASIMIR LLORENS, Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses "Cal consumir productes de proximitat, sempre que sigui possible. No podem consumir cireres de Tarragona perquè no n'hi ha, ja ho farem el mes de juny." Un exemple de com els gremis estan estrenyent els marges de benefici és el retrocés del preu del lluç, que se situa al preu de l'any 98. Tot i això, les piscifactories ajuden a equilibrar els preus del mercat, com també ho fan altres productes que mai no acostumen a baixar de preu, com les ostres o els escamarlans. Els productes de peix i marisc tradicionalment més cars com el llamàntol o la llagosta són els que més han baixat aquest any, entre un 15 i un 20%. Unes rebaixes que volen facilitar que aquest any, el peix i el marisc puguin ser presents a totes les cases per festes.

Els Menús Optimisme han estat elaborats per l’Escola d’Hoteleria i Turisme, CETT, i estan avalats per la Fundació Dieta Mediterrània. Uns menús que serveixen per saber quina és la tendència de preus i quins són els productes que es vendran més aquest Nadal.

Como cada any, no faltarà el peix i el marisc a la taula. Els preus estaran molt ajustats i fins i tot baixaran en alguns productes com el lluç, que tindrà un preu similar al de l’any 1998. Pel que fa al marisc, productes estrella com el llagostí o el llamàntol del Canadà es podran comprar entre un 5 i un 15% més barats. Els congelats també s’abaixen de preu, especialment el rap i la gamba blanca. Tot plegat afavorirà que se superin les vendes de peix i marisc de l’any passat. Mercabarna calcula que es vendran 6.600 tones de peix i marisc fresc i 1.300 de congelats durant el mes de desembre, un 5% més que l’any passat.

Al menú de Nadal tampoc no hi faltaran les hortalisses i la fruita, que aquest any es podran comprar un 13% més barates. Els productes que més triomfaran seran la pinya, el raïm blanc i el meló del Brasil pel que fa a la fruita, i els calçots, la carbassa, els xampinyons i les carxofes pel que fa a les hortalisses. Els majoristes de fruita i hortalisses de Mercabarna esperen vendre més de 85.000 tones de producte aquest mes de desembre i recuperar els resultats de fa dos anys.