La demanda es va presentar el mes de juny de l’any passat, quan Beth Galí va denunciar la falsificació del fanal  Latina, dissenyat per ella i produït i comercialitzat per l’empresa Santa & Cole. El govern de Qatar va instal·lar a la principal avinguda de la capital, Doha, quasi 900 unitats del fanal plagiat.

El jutjat ha ordenat traslladar la demanda a l’Estat de Qatar i insta les autoritats saudites o els serveis jurídics a contestar en un termini màxim de 20 dies, amb l’advertència que si no hi compareix ningú es declararà en situació de “rebel·lia processal” i caldrà anar a judici.

La demanda al·lega que les suposades falsificacions van causar “danys morals importants a Beth Galí i nombrosos danys econòmics a Santa & Cole”, tot i que no quantifica quines van ser les pèrdues per a l’empresa. A la denúncia també s’hi assenyala que suposadament s’ha posat en perill la vida dels ciutadans de Qatar, ja que la mala qualitat de les falsificacions pot ser la causa d’accidents de trànsit per enlluernament o per despreniment de components.

L’abril de 2005 l’empresa pública de Qatar Ashghal va sol·licitar a Santa & Cole un projecte complet d’il·luminació per a l’avinguda Al Waab Street de la capital, Doha, amb motiu dels XV Jocs Asiàtics. Les autoritats saudites van seleccionar el fanal Latina i després de la presentació de diversos projectes amb maquetes i especificacions tècniques, el 2006 el govern de Qatar va encarregar la fabricació de prop de 1.000 còpies a una empresa qatariana que fabrica a la Xina.

Després de sis anys en què s’ha intentat arribar a un acord amistós i que el govern de Qatar hagi rebutjat l’arbitratge de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual, l’arquitecta catalana ha decidit presentar una demanda amb el suport de Santa & Cole i el BCD. Els fanals dissenyades per Galí tenen un cost d’entre 10.000 i 12.000 euros per unitat i es poden veure a Barcelona i altres ciutats europees.