Un grup de científics de l’Hospital de Sant Pau i la Barcelona Supercomputing Center ha creat la primera simulació de cor amb una precisió sorprenentment elevada, segons l’equip d’investigadors. Les fibres i teixits que conformen el nou prototip reprodueixen a la perfecció els processos que realitza un cor natural i això permetrà avançar en el tractament de malalties del cor.

El cap d’imatge cardíaca de l’Hospital de Sant Pau, Francesc Carreras, pronostica que aquest avenç servirà per entendre com afecten les malalties del cor a cada pacient i per tant, saber com evoluciona l’afectació cardíaca de manera personalitzada.

A part d’adaptar el tractament per a cada pacient, s’hi podran provar diferents tècniques i teràpies per veure’n l’evolució. Aquesta recreació permet, fins i tot, avançar en el temps per veure com evolucionarà la patologia al cap de 10 anys i saber amb antelació quan s’ha de canviar, per exemple, una vàlvula cardíaca.

El responsable del projecte del BSC, José María Cela, diu que “a finals de 2013 esperem tenir un prototip al màxim de complet per poder fer validacions amb casos d’estudi clínic.”

De fet, el projecte entra ja en l’última fase, en què s’ha d’insertar la sang virtual. Amb això s’acabarà de completar el procés per fer-lo al més semblant possible a un cor natural.