Només polítiques restrictives com les del tabac posaran fi a l'addició a l'alcohol. Ho diuen científics de tot Europa que, després de quatre anys d'estudis ja tenen dades que ho corroboren. ANTONI GUAL, cap de la Unitat d'Addiccions de l'Hospital Clínic "L'evidència científica és que les begudes alcohòliques comporten riscos importants per la salut i, per tant, és important que un ciutadà que va a consumir aquest producte tingui aquesta informació i això implica que l'etiquetatge li expliqui a les persones clarament i senzillament quins són els riscos per la seva salut i quina quantitat d'alcohol pren, cosa que no està succeint ara mateix." L'estudi demostra, entre altres coses, que els joves d'entre 13 i 16 anys que han estat exposats a esdeviments esportius patrocinats per begudes alcohòliques, n'incrementen el consum com a causa d'això. I a més, ho veuen com un fet positiu i a imitar. I com a exemple, en posen esdeveniments com la rua d'ahir. ANTONI GUAL, cap de la Unitat d'Addiccions de l'Hospital Clínic "A més exposició més consum. Recordem que estem parlant de menors que no haurien de veure fins els 18 anys i recordem que amb totes les substàncies adictives la mesura preventiva és endarrerir l'edat d'inici." Una altra dada rellevant de l'estudi AMPHORA és que només entre un 4 i un 23% de la població amb problemes relacionats amb l'alcohol reben tractament. El motiu principal n'és que l'alcoholisme, segons els experts, és, encara avui, una malaltia estigmatitzada. Actualment a Europa cada any moren prematurament 138.000 persones per l'alcohol.

Una publicitat que consideren que dóna una imatge positiva del consum d’alcohol -massa sovint, relacionat amb els esports- i que té molta incidència entre els adolescents. Aquest dimecres la Comissió Europea tindrà les dades sobre la taula i un cop analitzades haurà de decidir quines mesures emprèn per reconduir la situació.

Els 50 científics, de 13 països europeus, que han participat en el projecte d’investigació AMPHORA han presentat l’estudi aquest dimarts a Barcelona i dimecres el presentaran al Parlament Europeu. Demanaran la prohibició total de la publicitat de les begudes alcohòliques i que aquestes incloguin etiquetes que adverteixin dels riscos per a la salut.

Antoni Gual, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic, ha destacat que els europeus de més de 15 anys beuen cada dia de mitjana uns 27 grams d’alcohol, el que equival a tres consumicions de begudes de baixa graduació. Aquesta xifra duplica la mitjana mundial i és 600 vegades el nivell d’exposició màxima recomanat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.

També s’ha constatat que, a Europa, moren prematurament al voltant de 138.000 persones d’entre 15 i 64 anys a causa de malalties relacionades amb l’alcohol, com la cirrosi, diferents tipus de càncer o accidents i actituds violentes de persones begudes.

Aquestes dades han impulsat als científics a demanar que les etiquetes de totes les begudes alcohòliques especifiquin els grams d’alcohol que contenen i no el percentatge d’alcohol, com fins ara. També demanen que s’alertin els riscos per a la salut que comporta beure, igual com passa amb els paquets de tabac. També recomanen que s’augmenti el preu de totes les begudes alcohòliques, mitjançant impostos.