Les conclusions sorgeixen del seguiment de més de cinc anys de 25 dones embarassades, de 20 dones que no han esperat cap fill i de les respectives parelles. Mitjançant ressonàncies magnètiques, els investigadors han detectat que durant la gestació es redueix el volum de matèria grisa en regions del cervell implicades en les relacions socials. En funció d’aquesta reducció, fins i tot han pogut determinar si una dona havia estat embarassada o predir el grau de vincle amb el nadó després del part.

Segons l’estudi, aquests canvis no impliquen cap dèficit cognitiu ni canvis en les funcions intel·lectuals. “Es tractaria d’una reestructuració del cervell amb finalitats adaptatives, per incrementar la sensibilitat de la mare per detectar rostres amenaçadors o per reconèixer més fàcilment l’estat emocional del nadó”, explica el doctor Ballesteros.

La investigació també ha constatat que aquests canvis no es produeixen en les dones que no han estat embarassades ni en les parelles masculines, i per això conclouen que són fruit dels processos biològics de l’embaràs i no dels canvis que pot comportar l’arribada d’un nadó, que afectarien també els pares.

L’estudi ha anat a càrrec d‘investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, amb la col·laboració de l‘IVI de Barcelona, i l’ha publicat la revista científica ‘Nature Neuroscience’.