Hospital Cínic pioner extirpar tumors no palpables

Un estudi dirigit per l’Hospital Clínic de Barcelona i el de La Paz de Madrid ha demostrat que el tractament amb dos fàrmacs permet mantenir la càrrega viral indetectable, amb la mateixa eficàcia i tolerabilitat que amb el triple tractament habitual i un cost substancialment inferior.

Actualment, les persones infectades per VIH han de seguir un tractament antiretroviral que, tot i no curar la infecció, redueix la càrrega viral fins a nivells indetectables i el risc de transmissió del virus. Així, les persones infectades poden portar una vida sana i productiva.

L’estudi que es publica aquest dilluns a la revista ‘The Lancet Infectious Diseases‘ demostra que amb només dos fàrmacs -i, per tant simplificant la pauta terapèutica-, es millora l’adherència, se’n redueixen efectes secundaris, té una millor relació cost-eficàcia i, a més, permet preservar opcions terapèutiques si fallessin els fàrmacs concrets.

En l’estudi hi han participat 250 pacients de 32 hospitals d’Espanya i França comparant el tractament amb una pauta dual i una pauta amb tres medicaments. Per Josep M. Gatell, cap del Servei de Malalties Infeccioses i VIH de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’estudi també obre les portes per provar altres combinacions dobles en pacients seleccionats amb la càrrega viral ja indetectable. Per la seva banda, José Ramón Arribas, director científic del Grup de Sida i Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitario La Paz de Madrid, assegura que el nou tractament evitarà efectes tòxics als pacients.