El treball, realitzat pel Clínic-IDIBAPS i impulsat per l’Obra Social La Caixa, ha estat dirigit pel doctor Eduard Gratacós, de l’Hospital Clínic. La revista ‘Circulation‘ se n’ha fet ressò. En l’estudi s’alerta que aquells fetus concebuts mitjançant la reproducció assistida experimenten alteracions en el cor i artèries semblants a les dels nens amb diabetis o bé obesos. “Després del part”, explica Gratacós, “aquests canvis persisteixen i poden desencadenar problemes d’hipertensió i prearteriosclerosi quan el nadó ja és adult”.

Canvis que, segons l’estudi, no s’explicarien per un efecte directe de les tècniques de reproducció assistida, sinó perquè es tracta d’embarassos en què el risc que es presentin complicacions és més elevat”. S’ha demostrat, per exemple, que un infant concebut “in vitro” té les parets arterials més gruixudes, i això obliga el cor a adaptar-se per poder funcionar correctament. Gratacós conclou que una dieta adequada, rica en àcids grassos, i que protegeixi el sistema cardiovascular pot revertir molts dels canvis que es produeixen per malalties intrauterines.

Han calgut tres anys de feina per arribar a aquestes conclusions. L’equip encarregat d’elaborar-lo va seguir 100 embarassos per fertilització “in vitro” i 100 embarassos normals durant gairebé 12 mesos, amb un seguiment dels nadons des de la meitat de l’embaràs fins als sis mesos de vida.