Aquest és el primer missatge al perfil de Twitter de Plácido Moreno. En tres dies es queda sol, sense feina i sense pis. A partir d'aquí, resumeix en menys de 140 caràcters les experiències de passar els dies i les nits al carrer, de menjar els entrepans que troba a les papereres i de dormir a la plaça o dins d'un caixer. Més de 230 usuaris de Twitter segueixen les peripècies d'aquest sense sostre barceloní. Alguns troben estrany que una persona que viu al carrer faci aquest ús d'Internet. Finalment, se sap que és la Fundació Arrels qui està escrivint les experiències d'un grup de persones sense sostre reals. RAMON NORÓ, cap de Comunicació Fundació Arrels "Hem concentrat en poques setmanes el que moltes vegades ha passat en anys i amb temps". La Fundació Arrrels ha aplicat als sense sostre la idea d'una ONG holandesa que va narrar la història d'una dona maltractada. I troben que els ha funcionat bé, perquè sense gastar un euro han aconseguit apropar a més ciutadans la realitat dels que viuen al carrer. Asseguren que no s'han inventat res, perquè darrere el Plácido Moreno hi ha els testimonis reals de cinc persones sense sostre. El Juan Carlos és un d'ells. JUAN CARLOS ESPATLLER "Siempre ha habido peligro de estar en la calle, porque siempre hay mucho loco suelto. O sea, mucho descerebrado que viene y a lo mejor te da una patada o te hace cualquier otra cosa peor". L'experiència del Plácido Moreno és, doncs, ben real. També el seu nom, que correspon a una persona sense sostre que va morir el 21 d'octubre passat. JUAN CARLOS ESPATLLER "No conocí a Plácido, pero me cae bien porque, a través de su persona, podemos explicar lo que pasa".

La sèrie de twits de @Placido_Mo conforma una crònica perfecta del que és perdre-ho tot (feina, família i casa) i començar a buscar-se la vida vagabundejant per places i carrers. Les primeres nits són les més difícils. A poc a poc, la persona sense sostre va acostumant-se a resoldre cada dia com pot les seves necessitats més bàsiques, com menjar, dutxar-se o orinar. Aviat s’adona que li convé fer pinya amb els que estan en la mateixa situació que ell.

@Placido_Mo viu tot aquest procés en només dues setmanes perquè és un personatge fictici creat a Twitter per la Fundació Arrels a partir dels testimonis de cinc persones sense sostre. L’acció es concentra en un sol home twitejant durant 15 dies, quan en realitat és la suma d’almenys cinc històries personals viscudes al llarg dels anys. Però tots els fets resumits en aquests 140 caràcters han estat recollits en converses amb els cinc sense sostre que es protegeixen darrere la identitat de Plácido Moreno.

L’objectiu de tot plegat és conscienciar més gent de la realitat de les persones que viuen als carrers de la nostra ciutat. La campanya ha estat ideada per l’agència Altraforma, a partir del precedent de Jessica Stevens, el perfil a Twitter d’una dona que explica com la seva vida es va enfonsant a mesura que el seu marit la maltracta. L’ONG holandesa Stichting Wilkskracht va crear aquest personatge de la mà de l’agència New Message per conscienciar la societat sobre la violència masclista.

Una iniciativa amb arrels

La Fundació Arrels té experiència explicant a Internet la realitat dels snse sostre a Barcelona. L’entitat es va fundar l’any 1987 per treballar amb aquest col·lectiu i, des de llavors, ha atès ja més de 6.000 persones. A més de gestionar un centre assistencial, una residència i alguns pisos tutel·lats, l’acció de la fundació al carrer es basa en la tasca dels voluntaris. Un d’ells és l’Enrique Richard, que des de l’octubre de 2006 explica al seu blog la tasca que duu a terme. Més recentment, els seus companys Miquel Julià i Anna Skoumal van arrencar el blog ‘Todo el tiempo del mundo’, que ara s’ha obert a la participació de tots els voluntaris d’Arrels. En primera persona, el pintor i dibuixant de còmic Miquel Fuster també ha explicat al seu blog la seva experiència de 15 anys dormint al carrer.

Per traslladar a Twitter totes aquestes experiències, la Fundació Arrels va optar per crear el perfil d’un sense sostre fictici, però que duu el nom d’una persona real. Es tracta de Plácido Moreno, una persona de 52 anys que durant una dècada va viure intermitentment al carrer i el 21 d’octubre passat, a causa d’una malaltia, va morir.