FRANCISCO GARROTO, associació 550x20 "Què és el que passa? Habitualment hi ha persones que abandonen abans la casa, n'hi ha que es pensen que som la comitiva judicial i no som de la PAH, llavors ens trobem de vegades que no els podem ajudar perquè algunes no es deixen ajudar i altres no saben que ho podem fer." FILIBERTO BRAVO, AV Ciutat Meridiana "No es una casualidad que aquí en Nou Barris haya 15 o 20 deshaucios a la semana, eso es una realidad, pero de esta gente nos viene un pequeño porcentaje de gente que es la que nosotros conocemos bien."

Aquest divendres s’esperava una altra jornada negra de desnonaments. Segons la plataforma Nou Barris Cabrejada, n’hi havia previstos vuit al districte i quatre més a Sant Andreu. Per mirar de frenar-los, l’associació 500×20 ha tornat a mobilitzar el màxim de col·lectius, que s’han repartit per cinc barris.

A les 8.45 h ha començat a arribar gent a la plaça Llucmajor per preparar les accions de protesta. Activistes de l’AV Ciutat Meridiana, per la seva banda, s’han dirigit al número 72 del carrer dels Rasos de Peguera, a Ciutat Meridiana, on a les 9.50 h s’ha aconseguit aturar el desallotjament d’una dona, la seva filla de set anys i una amiga que viu amb elles. Ha succeït el mateix en un altre pis, a Sant Andreu, on una família havia de ser igualment treta de casa. Poc abans de la 13 h s’ha suspès un tercer desnonament al carrer de Cadí, al Turó de la Peira, districte de Nou Barris. La comitiva judicial ha anat fins a l’habitatge però les dues persones que vivien al pis no hi eren i, per tant, s’ha ajornat el procediment.

Pel que fa a la resta de desnonaments previstos per aquest divendres, Francisco Garrobo, del Col·lectiu Jove de Nou Barris, ha explicat que l’entitat s’ha organitzat per mirar d’aclarir les circumstàncies de cada cas i poder actuar-hi. En tres domicilis de Verdum i la Prosperitat, no hi havia ningú, ni els que suposadament hi viuen ni tampoc la comitiva judicial. I en un quart, la família l’havia abandonat per motius de salubritat. Garrobo ha remarcat que una situació com la d’aquest matí és habitual que es repeteixi cada setmana a Nou Barris, on l’assemblea de la PAH té almenys 300 casos sobre la taula. Precisament, més de mig miler de persones es van manifestar aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume per reclamar més recursos pel districte.

Crònica d’una ruta al Verdum

Gràcies a les filtracions que han rebut des dels jutjats, una comitiva de l’associació ha organitzat una ruta antidesnonaments pel barri del Verdum. La plataforma disposava d’adreces orientatives d’on es durien a terme els desnonaments i han picat porta per porta per parlar i ajudar a les persones afectades. El resultat ha estat molt variat. Des de l’associació han explicat que no controlen tots els desnonaments del districte i, com és habitual, s’han trobat amb moltes casuístiques diferents: des de persones que han marxat abans per evitar els desnonaments fins a inquilins que no els han volgut obrir la porta per por. En alguns casos, es troben que els inquilins ja han marxat del pis amb l’afegit que no havien informat del trasllat als veïns de l’immoble per vergonya. En d’altres, els afectats desconeixen la plataforma de suport i, en veure gent a l’edifici, pensen que es tracta de la comitiva judicial per efectuar el desnonament i es neguen obrir la porta.