L’estudi realitzat per l’ICO ha estat publicat per la revista ‘Journal of Clinical Oncology‘ i les dades posen de manifest que el tabac està directament vinculat a un alt nombre de càncers.

L’informe ha fet un seguiment exhastiu de 441.211 persones amb càncer, de les quals 14.563 van desenvolupar un tumor relacionat amb el tabaquisme. Les conclusions asseguren que el 80% de tumors de pulmó i laringe són causa directa del tabac i entre el 20 i el 50% de la resta de tumors respiratoris, digestius i del tracte urinari, també.

Els científics de l’ICO també conclouen que el 25% dels càncers de fetge, el 14% d’ovaris i el 8% dels de ronyó es produeixen pel fet d’haver estat fumador.

Així doncs, els càncers associats amb més o menys intensitat amb el fumar són el de la cavitat oral, orofaringe, nasofaringe, esòfag, estómac, còlon i recte, fetge, pàncrees, cavitat nasal i pits, laringe, pulmó, leucèmia mieloide, coll d’úter, ovari, ronyó i tracte urinari inferior.

Es calcula que a Espanya es produeixen cada any uns 200.000 casos nous de càncer, i s’estima que uns 40.000 estan causats directament pel tabac. Segons la Sociedad Catalana de Medicina Familiar y Comunitària (Camfic), aquest 2013 hi ha un 40% de fumadors catalans que han intentat deixar de fumar. Aquesta xifra suposa un 5% més que l’any passat.

L’enquesta de Camfic també ha servit per comprovar que actualment hi ha un 25,9% de catalans que es declaren fumadors, un 39,5% que no fumen i un 34,6% que diuen ser exfumadors. Segons aquests últims, el 40% confessa que la llei antitabac els ha influït a l’hora de deixar l’hàbit.

Des de l’Institut Català de la Salut  (ICS) i l’Idiap Jordi Gol s’assegura que l’actuació preventiva en les tres primers anys de l’educació secundària obligatòria (ESO) redueix un 20% el risc de ser fumador. Alerten que, segons dades del Ministeri de Salut, el 2010 hi havia un 40% d’estudiants d’entre 14 i 18 anys que fumaven, un 12,3% dels quals ho feien diàriament.