El calendari que es va marcar el Departament de Justícia s’està complint i aquest dilluns, poc abans de les quatre de la tarda, han entrat a la Model els últims interns que hi ingressaran. A partir de demà, els qui hagin de complir presó preventiva aniran al Centre Penitenciari Brians 1 i la Model s’anirà buidant per tancar definitivament el mes de juny.

Aquest nou pas en el procés de tancament de la Model es fa després que fa dues setmanes va començar el trasllat d’interns de la presó de Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires), que serà el nou centre de preventius de Catalunya, a la de Brians 2. Així, a partir de demà, tots els presos preventius aniran directament a Brians 1.

El director de la Model, el psicòleg Josep Font, ha explicat que es tracta d'”anar apagant les llums” de la institució, que considera “més que amortitzada”. Els darrers presos en sortir seran una quarantena que participen en serveis bàsics de les instal·lacions com el menjador.

Aprofitant aquesta última jornada de recepció de presos nous, els treballadors de la Model han tornat a mobilitzar-se per reclamar que el centre no es tanqui fins que no se n’hagi construït el nou que hi ha previst a la Zona Franca. El sindicat ACAIP, majoritari a la Model, els ha convocat a la plaça de Sant Jaume per reclamar que els rebi l’alcaldessa, Ada Colau, a qui també (juntament amb el Departament de Justícia) consideren responsable dels problemes que pugui generar el tancament de la Model.

El coordinador del sindicat ACAIP, Francesc López, recorda que traslladar el centre de preventius fora de Barcelona generarà problemes, ja que els presos tindran més complicat l’accés a “les seus judicials, els advocats i les famílies”. A més, insisteix que les instal·lacions de Brians 1 no estan preparades per rebre aquesta tipologia de presos, perquè en poden arribar una xifra elevada en poques hores. Tampoc no és adient -diuen- per deixar-los en llibertat a partir de certa hora del vespre, ja que la presó està allunyada de l’estació de tren.

Aquest dilluns els representants del sindicat tenen previst reunir-se amb la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, a qui traslladaran les seves preocupacions.