Ucraïnesos residents a Barcelona s’estan mobilitzant per recollir material sanitari i productes de primera necessitat que faran arribar a les tropes ucraïneses i als civils —que estan sent atacats pels russos des de dijous, 24 de febrer— a través del consolat barceloní, “per poder passar la frontera sense cap problema”.

Han habilitat diversos punts a la ciutat per fer aquesta recollida i un d’aquests punts és a la parròquia de Santa Mònica, que acull una comunitat grecocatòlica ucraïnesa, al número nou de la Rambla. També han organitzat recollides al número nou del carrer d’Enric Bargés, al número 100 del carrer de Balmes o al 15 del carrer del Pont de Treball Digne.

recollida material sanitari ucraina barcelona

La Natalia Mazuryk, ucraïnesa que viu a Barcelona, ha explicat a un equip de betevé quins són els productes que més els manquen. Són els de primera necessitat, com ara els d’higiene o medicaments de primers auxilis: antiinflamatoris, benes, tisores mèdiques, guants de làtex, xeringues, torniquets, entre d’altres. També aliments com llet en pols, xocolata, cafè soluble o cacau. Mazuryk ha afegit que les diferents associacions ucraïneses a la ciutat s’estan mobilitzant a través de les xarxes, especialment a Facebook, des d’on s’han autogestionat.

És terrible veure soldats joves morir, que tenen tota una vida per davant. És molt important que ens unim per defensar la pau i aturar la guerra”
Maria Melnychyn, ucraïnesa a Barcelona

Una altra ucraïnesa a Barcelona, la Maria Melnychyn, també des de la parròquia de Santa Mònica, ha parlat als micròfons de betevé i ha dit que estan corpresos per tot el que estan vivint els seus compatriotes. “És molt dolorós, la gent a la capital, Kíev, està vivint al metro. Potser podran tornar a casa seva o potser no”. També s’ha compungit pels soldats joves que estan perdent la vida a la guerra i ha fet una crida a defensar tots plegats la pau i a aturar la guerra.