El rànquing internacional del QS World Universities 2018, que s’ha fet públic aquest dimecres, avalua diversos indicadors acadèmics en nombrosos àmbits de coneixement com ara ciències socials i gestió, arts i humanitats i enginyeria i tecnologia. Per elaborar aquest llistat s’utilitzen sis indicadors que ofereixen informació sobre el nivell d’internacionalització, la qualitat de la docència i la qualitat de la recerca, entre altres.

La Universitat de Barcelona destaca en aquest rànquing en situar-se entre una de les 50 millors del món en quatre disciplines i entre les 100 millors en 18 de les 48 disciplines analitzades. En anatomia i fisiologia figura en la posició 21;  en estudis d’arqueologia, en la posició 33; filosofia es troba a la posició 46 i educació ocupa la posició 49. Pel que fa a l’àmbit estatal, la UB és la primera en 10 àmbits, entre els quals hi ha medicina i filosofia. En un total de 23 disciplines, la UB també es distingeix entre l’elit de les millors universitats de tot l’estat espanyol.

En les primeres posicions de la llista, tenint en compte les universitats més ben situades en un major nombre de àrees, el QS World University Rankings by Subject 2018 situa la Universitat de Harvard (els Estats Units), l’Institut Tecnològic de Massachusetts (els Estats Units) i la Universitat d’Oxford (el Regne Unit).

L’any 2015, la UB ja va ser reconeguda com la millor Universitat d’Espanya per un altre rànquing internacional (Center for World University Rankings).