Fa un any i mig que entitats del sud d’Europa que lluiten contra la “turistització” tenen al cap la idea d’unir esforços. Després de diverses trobades i de reunions, ara presenten de forma conjunta la xarxa SET que acompanyen d’un manifest fundacional que és també una declaració d’intencions. Denuncien els problemes comuns que pateixen per l’elevada pressió turística que, diuen,com ara l’expulsió dels veïns, la dificultat de l’accés a l’habitatge, la massificació de carrers i places i la transformació del comerç local, per posar alguns exemples.

La xarxa inclou les ciutats i els territoris de Venècia, València, Sevilla, Pamplona, Palma, Lisboa, Màlaga, Malta, Madrid, Girona, Canàries, Donostia, el Camp de Tarragona i Barcelona. No totes, expliquen, pateixen el mateix grau de “turistificació”. Barcelona, Palma i Venècia són els casos “més avançats i greus”, però també els que tenen més experiència en la lluita veïnal contra aquest fenomen. Ho demostra el fet que, en el cas de Barcelona donen suport a la xarxa prop d’una quarentena d’entitats i organitzacions com ara la FAVB, la PAH, diverses associacions de veïns i també l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) que és qui n’ha liderat el procés.

L’objectiu de la xarxa SET és teixir complicitats, intercanviar experiències i coordinar accions conjuntes. Una d’aquestes primeres experiències ja es va poder visualitzar fa uns dies amb mobilitzacions contra el creuer més gran del món, el Symphony of the Seas, que es van fer al port de Barcelona i al de Palma, i també al de Marsella, una ciutat que també està estudiant adherir-se també a aquesta plataforma.