Els Mossos d’Esquadra han difós en un tuit els consells de seguretat bàsics en cas d’atemptat terrorista, que es resumeixen en tres paraules: corre, amaga’t i avisa. La piulada recupera la campanya que ja es va llançar el 2018 per prevenir la població d’atemptats terroristes. A més, fa quatre dies que es va fer públic que una circular interna de la policia catalana valorava “a l’alça” el risc d’atemptat terrorista a Catalunya.

El vídeo de la campanya detalla per punts com hauria d’actuar un ciutadà si veu una persona armada. El primer que indica és que cal córrer i, en cas de no poder fugir, la segona recomanació és amagar-se; un cop s’estigui en un lloc segur, cal donar l’avís trucant al telèfon d’emergències, el 112.

El vídeo també recomana al ciutadà que, si pot fugir, ho faci, encara que altres persones no hi estiguin d’acord. També aconsella evitar utilitzar ascensors i no recollir les pertinences personals. En cas que sigui possible, es poden ajudar altres persones a sortir i evitar que accedeixin on és el terrorista. També desaconsella quedar-se al voltant de l’edifici esperant algú.

“Si no pots fugir, amaga’t”

Els Mossos també donen instruccions de com actuar si no es pot fugir. En aquest cas, demanen al ciutadà que s’amagui. Els consells són: tancar o bloquejar les portes, apartar-se de la porta, silenciar el telèfon mòbil, amagar-se darrere d’objectes grans, no fer soroll i procurar que el terrorista no et vegi. També indica que no és recomanable amagar-se en espais diàfans —com un gimnàs o menjador— i, per acabar, demanen no sortir de l’amagatall a negociar amb els agressors.

Com actuar quan arriba la policia

Finalment, els Mossos recomanen avisar la policia trucant al 112, això sí, un cop el ciutadà és en un lloc segur. En aquest cas, cal proporcionar la posició als agents i informar d’on és la persona armada i per on es belluga.

Quan hi arribi la policia, la piulada recorda que cal seguir-ne les instruccions i mantenir la calma. Desaconsella cridar o fer moviments de braços i recomana mantenir les mans visibles.